Top Social

Image Slider

Friday, 31 July 2015

Not a Fan of Gadget: BridgeAir?? What is BrydgeAir actually?

Hai :) Assalamualaikum

Saya ni bukanlah peminat gadget. Tapi, Pernah dengar tentang Brydge Air? Actually Brydge Air ni apa ? So, entry kali ni nak cerita tentang Brydge Air. Brydge Air ni sebenarnye adalah keyboard bagi Ipad. Brydge Air fungsinya kita boleh nampak bila dah pairing kan dengan Ipad (semua jenis Ipad boleh pair: Ipad, ipad Air, ipad Air 2) Seriously bentuknye cantik, nipis dan elegan. Brydge Air ni bila dah pairkan dengan Ipad automatik functionnya, rupa dia menyerupai Laptop. Serious korang mesti suka for those yang pakai Ipad mesti rase nak ade jugak Brydge Air ni!! 

 Brydge Air :) pernah tengok gardget ni tak? 

Purpose beli ni pun sebab semua kerja saye buat dengan ipad sejak laptop lama semput tunggu masa nak meletopp. so ..alang-alang dah melekat dengan ipad je. Saya pun mulalah meng'usha' keyboard untuk ipad. Lama dah usha ... lama dah jeling. tapi ..banyak tak berkenan. bila baca customer review banyak customer complain too much error, and rugi je beli. Kalau boleh nak beli keyboard ni yang boleh tahan lama, tahan lasak, tahan apa-apa jelah. supaya kita rasa berbaloi dengan ringgit yang kita nak bayar. Kalau dah beli mahal-mahal tapi terang-terang benda tu cepat rosak atau kebarangkalian akan rosak, buat ape la nak beli kan..

Sebelum ni ada minat satu keyboard ni, sebelum saya tahu kewujudan BrydgeAir ni. Minat sangat pattern keyboard tu memang menarik lah. senang nak writing kat mana-mana pun. 


Haa. macam yang dalam gambar atas ni. cantik kan? dari Logitech. harga $129.00 yee (pic ihsan dari pcmag.com) saya minat yang ni la dulu...tapi lepas baca ramai review yang kurang enak pasal keyboard logitech ni. cepat hang lah, banyak error lah. tu yang decide 'ok, bye. i wont take this one'. 

Banyak je lagi keyboard jenama yang boleh typing macam laptop, tapi saya dah survey habis-habis dengan teliti hokay! before beli BrydgeAir nipp. (feeling determined.bihii) among keyboard ipad yang saye survey tu ..BrydgeAir lah yang paling relevant untuk gen-gen ipad dan generasi yang menggunakannya. semak review customer pun most review semua yang awesome, semua yang kate friendly user, ade yang kata almost 100% lappy diorang, convinient dan banyak lagi lah. untuk semak review atau ada yang nak meng'usha' BrydgeAir gadget ni silalah layari laman sesawang rasmi BrydgeAir iaitu www.brydgekeyboards.com :)) Segala harga keyboard pun ade kat situ. 



Ni la die brydgeair bila pair dengan ipad jadi macam laptop kan (wink.wink) :) . Selesa bila typing. takde kerisauan dah. kelecehan bila nak typing guna ipad pon serta-merta hilang. ngeh3. Those yang nak 'usha' survey atau memang teringin sangat gadget ni boleh beli secara online dari website www.brydgekeyboards.com ni. Tak sure samaada brydge air ni ade jual sekat kedai Apple atau PC store berdekatan. Tapii... berdasarkan yang saya dah survey.. memang takde lagi kot yang jual brydge air ni secara retailing kat malaysia. (eh.tapi kalau ada, mention me eh.leh take note nanti) ada baca kat website die , die ade open untuk retailing. So, agak-agak nak buat business brydgeAir ni boleh lah hubungi BrydgeAir yee. Confirm ni modal besar nye. hehhh. BrydgeAir ni hmmm.mahal hokayh. bagi saya la. i think more than twice before purchase benda niyh.hehhee. Korang check sendiri eh kat website harganya. teman malu nak bagitau harga nya. Aippp. 

BrydgeAir Ade 3 pilihan colour, silver, space gray, gold. sebab ipad saye warna putih, kena la pilih yang silver baru match. minat yang space gray sebenarnye. tapi nampak tak cantik pulak bila match ngan ipad putih. hoohoho. 

Berdasarkan pengalaman saye beli BrydgeAir ni memang senang ajee. As long duit dalam acc bank anda mencukupi. mihmihh. If not mistaken telahan saye ni, brydgeAir ni company Singapore, factory atau warehouse kat Hongkong. So after purchase process dekat website www.brydgekeyboards.com tu selesai, nanti dia akan bagi confirmation order. melalui email ya. Everything is step by step. jangan risau sangat. just follow instruction yang dia bagi. 

Masa buat purchase ni ,saya tak terfikir pulak pasal shipping cost nye. huhuu. Lepas dah bagi invoice , quotation die baru tahu.. mak aih. sebelum nak beli bersedia sekali ya untuk kos international shipping. boleh tahan gak mahaii oi. Nasib baik duti kastam a.k.a the GST is F.O.C (fuhhh). tak tau kenapa macamana leh free of charge ekh. Padahal, sebelum delivery , diorang ade call utk confirmation tax tu kena bayar RM44.10 dekat delivary man (DHL Express). Bila delivery man dah sampai kat my doorstep dia cakap F.O.C (blurr) plak. Hmm. okay jugak tuu. selamat duit aku. mihmihmih. 

Pengalaman servis DHL Express for International Shipping? 

So far, pengalaman excited la jugak (Tapi tak over k.hiks) First time buat international shipping untuk barang melebihi rm500 nget keatas. Servis DHL express so nice, siap tracking barang tu pun setiap check point dari Hongkong ke Malaysia dia inform through email. memang bagus lah servis dia. TipTop. feeling secure 100%. Contoh checkpoint yang dia akan infom macam kat bawah ni. 

Ok. bye. Thanx for reading. 

DELIVERED
SCHEDULED: 31 JUL
  • Jul 31, 2015
    11:03 am
    Delivered - Signed for byDHL Express
    KUALA LUMPUR - MALAYSIA
  • Jul 31, 2015
    09:53 am
    With delivery courierDHL Express
    KUALA LUMPUR - MALAYSIA
  • Jul 31, 2015
    06:34 am
    Processed at SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 31, 2015
    05:47 am
    Clearance processing complete at SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    11:44 pm
    Clearance eventDHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    07:28 am
    Clearance eventDHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    07:28 am
    Processed for clearance at SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    07:21 am
    Arrived at Sort Facility SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    03:30 am
    Departed Facility in HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 30, 2015
    03:28 am
    Processed at HONG KONG - HONG KONG SZBDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 30, 2015
    12:34 am
    Processed at HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 29, 2015
    11:58 pm
    Arrived at Sort Facility HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 29, 2015
    11:01 pm
    Departed Facility in HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 29, 2015
    09:08 pm
    Shipment picked up 631102375DHL Express
    HONG KONG - HONG KONG










Thursday, 30 July 2015

Ms Nurain Blog : About Me

Hai.πŸ‘‹πŸ»πŸŒΈ Assalamualaikum

Nama saye Nurain. Nak tanya nama penuh, sila email saye di snurainadnan@gmail.com atau msrain.com@gmail.com 😁. Hehe. Lahir tahun 1989, menetap di Selangor. Membesar di tanjong karang. Siapa tak tau tanjong karang kat mana, makne u bukan orang selangor hokayh. πŸ‘».muhuhuuhu. 

Sekarang tengah buat ape?

Okay, at this moment ..tanggal 30 julai 2015... Time tgh saya menaip ni.. Sy tengah menaip lah.hihii. Sambil tgk cerita korea bertajuk ' Mask' . Sekarang sebenarnya saye tgh cuti semester for my master at Ukm. Ambik course economy at ukm. Pada masa yang sama saye buat kerja R.A secara on/off dengan lecturer di fakulti. Next semester , semester akhir, Tinggal buat tesis dengan prosiding paper je utk complete graduation for master. 

Minat berblogging? 

Actually, minat berblogging ni dah lama ... Since 2010 lagi..time tu tengah amik course degree kat uum..selalu je takde mase nk blogging..geram jugak la. Sebab kena utamakan first priority dulu. Yela time tu tak pandai bahagikan masa , buat assignment, ko-k, kelas lagi. Hehhh. Nak buat blog mula2 ni pun bukannye petik jari camtu jekk. Kena gak blaja2 sume ni, nak google, nak buat email, nak letak nama blog lah bagai.. Tiap kali dah buat blog ade aje yang tak puas hati..hmm. Ni kire blog yang ke-empat i buat utk memenuhi keghairahan berblogging saye. Hikss. Harap blog ni betul2 dapat memuaskan hati saya. Ya. Utk memuaskan hati saya. Tanpa memuaskan hati org lain, mana2 pihak yang tidak berkaitan. Hehee. Banyak la kekangan untuk saya berblogging sebenarnya, selalu je tak cukup masa dan ada hal yg lebih penting. 

Ade hobby tak? 

Mestila aderr. Hobi (1) suke masak Tapi mak selalu cakap tak pandai masak. Huhuu. But at least i tryy yeap.πŸ˜‡. Hobi (2) tgk cerita aka movie @drama korea . Tiap balik rumah memang channel One Hd (393) yang menjadi pilihan, tak bergerak hokay. Mak nak alih tgk berita pun sampai berebut remote. HukhukhikπŸ˜†. Hobi (3) suka buku. Suka buku tak semestinya suka baca yaa. Hahaaha. This is my bad habit. Suka buku, i bace sinopsis, looks interesting, then i buy. Bile dah beli, baca takat chaoter 1 ngan 2 je. Pastu kelaut dah. Sebab sibuk ngan benda lain. Hehee. Bila ade mase senggang baru bukak balik buku tu, itupun kalau ingattπŸ˜†πŸ˜œ. Ehh. Tapi ade jugak buku yang dah bace sampai habis... Tapi tak semua.hihi. Banyak sangat buku yang dibeli yang belum diBaca lagi..
Tuesday, 28 July 2015

Healthy: Milk - Brocolli - Raisins "One step to healthier Life"

Hey there πŸ‘‹πŸ»πŸ’Ÿ

Right now, i want to introduce to you the benefit of few foods that will encourage your life healthy level. And also nutricious recipe to make u healthy everyday. So, lets ,move  πŸ‘‡πŸ»to one step to healthier life! πŸ™†πŸ».

The recipe that im gonna show to you its contain Milk, Brocoli and raisins. This three foods has lot of benefit than you know. Here i attached to you why u shouldnt ignore brocoli in your meal πŸ˜ŠπŸ‘‡πŸ». 


And here i attached for you why u should include raisins in your drinks or meal. 
Raisins has lots of nutricious benefit that encourage ur potential energy inside.πŸŒΈπŸ‘‡πŸ»


One step to healthier life from juice πŸ‘‡πŸ»✌🏻️of milk, broccoli and raisins blend up 
to getting healthy everyday.

I blend it use my favorite blend machine by Shake n Take πŸ˜ŠπŸ˜‰πŸŒΈ. H.A.P.P.Y

If the taste not really whelming, u can add any flavour u want to reduce the grass from broccoli. I love to add essence vanilla to make it fragrance when i drink it. You may add, some lemon, or sitrus essence to make it taste more delicious. 

If you try it once, and u dont like it? Just think it for the sake of ur health. Remember, One step of good foods, is a step to healthier life. πŸ˜‰πŸ’ŸπŸ‘‹πŸ» bye.

Tqvm for reading my entry. πŸ’‹







Monday, 27 July 2015

Recipe: Bread Butter Pudding With Vanilla Ice Cream

Hi There πŸ‘‹πŸ»πŸ˜Š

Long time i havent update my blog πŸ’πŸ», so this time i will show to you the result of my very unskill cook for making the Bread Butter Pudding with Vanilla Ice cream.  Bread butter pudding its my favourite choice dessert at this moment, and im so crazy irresistable to making em πŸ˜‹ with my homemade bread butter pudding. First time, i meet this great dessert is when i have some event serve by Hotel service, apsalutely hotel service will serve a good dessert, for the very first time i taste it, it blown my mind. But. the important is , in that moment , i want to eat it more n more.. YummyihπŸ˜‹πŸ˜‹☺️. Clearly, i really love it . The bread butter pudding. And it is so crazy delicious πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹. 

I really love dessert and love to make it whenever i have the time,

But,

I really hate 'em when it makes me chubby n fluffy in my cheeks and other part of my body, coz im lazy to make time for exercise n workout 😩. The only way i sustain my weight by drinks a lot of water and try to not eat heavy meal before 8pm. 😚✌🏻️πŸ’…πŸ» . But ..u kno..i eat a lot. It just not enough to sustain by drinks a lot and time of meal. Really need to workout πŸ’ͺ🏻😩. Haihhhh 

The Bread Butter Pudding is best serve with Vanilla sauce. What makes it soo tasty is soft textures and sweet from the bread butter pudding And the dipping vanilla sauce. Delicious vanilla sauce recipe will make taster eat more than one time.yeapp. 

Bread Butter Pudding With Vanilla Sauce -usually serve at luxury n classy restaurant/hotels.

(Credit to www.dishmaps.com)

Im not making the exactly bread butter pudding like that πŸ‘†πŸ»πŸ‘†πŸ»πŸ‘€, but im making the bread butter pudding that more to instances n lazy version for me. YeayπŸ‘― . U can try it on ur own too πŸ˜‰. 


The first thing to do to make The most stunning, delicious, and tasty bread butter pudding is to get the recipe? There is a lot of bread butter pudding in google and search engine, u dont know how to choose the recipe, whether the recipe is good or not, delicious or not. So, i pick a few recipe from the best recipe that i think is good and tasty,. I combine the ingredient, eliminate unnecessary and too complex ingredients and summarize it into few ingredient that easy and simple to get. Yeah. ✌🏻️πŸ’πŸ» πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

My ingredients

5 eggs
750ml puremilk
3/4 cup of brown sugar
Butter
Bread ( any bread will do, i use gardinia bread) 
Raisins
Vanilla Ice Cream 

How to cook ?

A few step to follow , just like in the picture belowπŸ‘‡πŸ»


1) cut the bread into small shape in way u want it. Spread butter on bread . Organize the bread in the baker pot and throw little or more raisin in every side of bread. Put aside for while.

2) crack 5 eggs into one bowl, add brown sugar (any sugar will do, as long it is sweets😊) and stir it until it smooth. I use brown sugar to cut the sweetness coz my mom have diebetic problem. Make sure the dish u make, all people in ur house can taste it. U may use stevia as another alternative to make it sweet amd healthy😚🌸. 

3) after that, pour milk into the bowl and stir it until all the elements is smooth, no more sugar appear at the bottom. 

4) Just one last step to go... Pour the smoothy gravy milk, sugar and egg into the baker pot and flood it with bread as much u like😊😍. Bake it for 180degrees temperature in 40 to 50 minutes.

Ur result will be like this ..or better than this...ready to fill ur stomach? The bread butter pudding is best serve with vanilla sauce but i cut it from the ingredients and place it with my creamy delicious vanilla ice cream which is available in many market stores. πŸ˜‹πŸ˜‹ tadaaaa!!πŸ‘»


Please try it once, i know u can do better than mine. I need to improve my presentation, the raisins is overcooked,  next time will better.πŸ˜‰ promise✌🏻️. Bye.