Top Social

Image Slider

Wednesday, 18 November 2015

Tips : Stay Fresh and Productive All Day

 HAi!, harini I nak share macamana nak kekal segar dan produktif hari-hari. Okay, i bukanla produktif sangat tapi ade tips macamana nak atasi mengantuk yang menganggu produktiviti kerja atau kerja-kerja rution uol tu. Disebabkan i selalu mengalami mengantuk masa buat kerja, lalu rase nak tido dan lemau meninggalkan kerja-kerja yang terbengkalai tu.hew.hew. So, kat sini ade few tips or tool yang korang kena ade to make sure uol segar and keep going dengan kerja-kerja korang. Pelik tak bila rasa macam dah cukup tidor 6 -8 jam tapi bila esok paginya belum sampai tengahari dah nak terlelap macam orang tak cukup tidor jeek. hishh. kengkadang marah jgk kat myself ni. hehee. So, Bila korang pergi kerja/atau tengah study , ada few things yang kena ada dalam beg uol supaya rasa segar nak buat kerja, dan yang paling penting dengan adanya tool ni, korang boleh keep produktif taw sebabnye, kat mana-mana nak siap kan kerja pun boleh. See! kat situ dah jimat masa. Produktif kan? kan2? hehe 


1- Minyak Kapak (AXE BRAND MEDICATED OIL)

okay pertama sekali benda yang kena ada kalau nak pergi mana-mana Minyak cap kapak ni, pada i memang penting kena bawak ni, memang kena ade dalam beg. Sebabnya, hari-hari yang korang lalui mungkin akan memeningkan, kerja-kerja di ofis akan membuatkan korang rasa berat kepala, apatah lagi hal-hal yang diluar kerja (peribadi, frenship, family, so on). Memikirkan saja sudah membuat anda terpusing-pusing dalam kepala tu. Haa. dah pening tu boleh la sapu minyak cap kapak kat dahi sikit, hidung sikit bagi hilang pening tu ye. 

Kalau nak tau, minyak cap kapak ni lah yang selalu teman i pergi mana-mana mengharungi hidup yang penuh mencabar ni. ecewahh. terOver. 


kadang-kadang, sombady call and give u bad news. alamak2 fening. amik minyak ni calit skit kat dahi n hidung. then im fine. its more like theraphy. Terpulang pada bagaimana anda menginterpretasinya :). 


2- CHEWING GUM (Peppermint FlAVOUR) 


ini pun salah satu my fav things to chewy :). Yang selalu buat i rasa segar dimana saja. Kalau-kalau macam nak mengantuk je tengah buat kerja tu. ambik sebijik dua, kunyah sambil buat kerja. Maklumlah gula-gula berangin ni buat mata i, hidung and mulut rasa nyaman serta merta, mengantuk pun hilang. Kat rumah berbotol-botol dah habis. paling fav extra warna biru ni. sebab rasa peppermint yang sungguh nyaman dan fresh. 

3- On-the-Go Devices.hew.hew 

On the Go (OTG) devices memang femes sekarang. Kat online shop paling hot sale bila jual. So, bila sale murah-murah beli iflash device untuk bantu kerja-kerja nak transfer dokumen dari ipad ke laptop atau dari laptop ke ipad. 


     i-flash device/thumbdrive

Wifi wajib ade. Lau tak macamane nak blogging ye dok? hee 
plug extension ni, option. Kalau korang slalu buat kerja outstation atau yang study tu slalu pergi libry, then plug extension penuh, boleh guna sendiri punya. Tak yah sesusah nak pinjam orang lain. yeahh.


4- Air Mineral/air botol dari rumah. 

Bawak air botol dari rumah lagi bagus sebenarnye. tapi sebab nanti beg berat, so stop by je lah beli air mineral kat mana-mana je  : ) . Kena minum air konsisten , to keep your body hydrate. 

5- Pencuci Muka 


Option je ni. Guna bila berhenti kat mana-mana tempat solat nak cuci muka, kasi bersih itu muka ye .Kalau boleh pencuci muka yang kecik-kecik je nanti boleh sumbat dalam beg nak outstation or travel. 

6- Sticky Note/buku nota 

Untuk rancang apa yang nak buat, catat perkara yang tertinggal. Take note perkara-perkara yang mcm "eh! baru ingat!" tetiba je macam tu, then apa lagi catit la dalam note tu. Faham-faham ..certain thing benda yang kita nak ingat, tapi tak boleh nak ingat pada masa tu. Selalu jadi pada i. yang selalu mengalami sindrom short term memory loss. (Sigh) Thats why kena ada note sbg catitan jurnal dalam hidup uol. 

7- Eye Drops


Ini pun salah satu my best thing in my beg. My fav accompany. Sebab i specsy, mata selalu letih. Kadang-kadang mata masuk habuk. so, eye drop memang bagus. Boleh elak mata korang daripada kering dan terkena jangkitan. Haritu sebab tak ambik port sangat penjagaan mata, i hampir-hampir kena infection sebab doc cakap mata awak kering tak jaga dengan betul. huhuu. kena lecture ngan doc. ape-ape je la doc nak bebel pun. eye drop ni dah jadi my best fren. hiii 

oh ye. satu korang kena tau pasal eye drop ni, tak boleh digunakan bersama contact lens ye. Those yang pakai lens tu baca cautions sebelum beli. Basic thing, ape-ape pun sebelum nak beli , baca label, baca ingeredient k! nanti dah terbeli tak ke rugi kan.. 

8- Telekung Kit

Telekung kit ni, option. Kalau nak berenti solat senang guna telekung sendiri. :)  


*Harap, tips/tool nii dapat bantu hari-hari uol berjalan dengan lancar. Selamat Maju Jaya. :D Tips ni adalah berdasarkan experience Ms Nurain. Tak ade kena mengena yang hidup atau yang mati. 

Tuesday, 10 November 2015

Contest Review lynk.my 2015


         


Pada suatu hari tengah khusyuk melayari Internet guna aplikasi Google, sajalah Ain klik di profile Google hasrulhassan.com iaitu 'Sifu Blogger' sebab nak tahu apa yang beliau kongsikan,  memandangkan Ain memang ikuti blog beliau, malah sering mengintai blog dari segi blogging dan juga untuk dapatkan maklumat berguna lain :) . Bila klik di profil google beliau, ini pulak yang keluar. haha. Ternampak iklan hadiah lumayan ^__^. 

    (Muka banyak bintik. bajet terkejut & gigit jari. >_< .hahaa). 

"Hadiah RM4000 untuk Blogger Malaysia". Gila Tak Nak. haha :D. Pada mereka yang blogger diluar sana. Tunggu apa lagi. ambil peluang ni :D


Hadiah untuk 50 Penyertaan terawal sudah pun habis dikebas :D. Hahaa. 

      


(Kira kreatif ke ni? Buat drama pakai towel?Berani Sungguh. DDushhh muke sebijik.:3 Ahakk). 

Buat drama pulak nak join ke tidak. eh3. Join saja la. Mana tahu. Rezeki. hehee3. Seronoknya kalau menang... nak pergi bercuti.. :D Hahaaa. hoi2. Sudah-sudah berangAN. Ok. Jom Review..



"Write A Review Contest" ini adalah anjuran lynk.my, iaitu sebuah syarikat yang menawarkan servis memendekkan sesuatu link url daripada website kepada link url yang lebih pendek. Terdapat beberapa kategori yang dipertandingkan dalam "Write A Review Contest" ini ? Setiap kategori menjanjikan hadiah yang sungguh lumayan.(Pergghh. Skema Ayat) hehee :3.  

Antara kategori-kategorinya ialah kategori TOP lynkUNDI, TOP SEO dan TOP CREATIVE. Memandangkan i memang tak pandai bab-bab SEO ni, lagilah tak layak untuk kategori lynkUNDI :D sebab tak popular among blogger. Sape je la nak undi i. Haha. So, i move on kat kategori TOP CREATIVE :D Masalahnya 'Creative' ke idok?.hehe. Cuba-cuba je la ye. 

Jadi? 

                                  Bagaimana sistem lynk.my ini berfungsi? 

                


Dalam konteks yang lebih besar, lynk.my menawarkan servis yang memberi kemudahan kepada medium-medium pengiklanan yang menggunakan media sosial seperti twitter, facebook, instagram dan sebagainya. Disamping dapat menjana pendapatan bagi memasarkan produk, jenama, rangkaian kedai, mahupun program-program berbentuk 'Public" dengan lebih berkesan. Hal ini adalah bagi tujuan mendapatkan 'target reader' atau 'target click' daripada link tersebut.

Justeru, dengan servis yang lynk.my tawarkan, link daripada sesebuah website yang terlalu panjang boleh di "Shrink" kan menjadi link yang lebih pendek. Contohnya seperti dibawah ini. 

Sebelum : http://msnurain.blogspot.my/2015/11/tips-penjagaan-rambut-lembut-senang.html (Link url yang terlalu panjang, tidak produktif) 

Selepas di 'Shrink' oleh lynk.my, link url akan menjadi lebih pendek dan ringkas, 


Selepas : http://lynk.my/wca (Lebih mudah dan berkesan) 

Akaun Publisher: 



Akaun Advertiser: 


*Servis rantaian pengiklanan yang mudah. :) 

Melalui servis ini juga, pengguna berdaftar lynk.my, samada akaun 'Publisher' ataupun 'Advertiser' boleh memiliki kelebihan daripada servis yang ditawarkan oleh lynk.my. Antara kelebihan-kelebihannya adalah ;

1- Pendaftaran PERCUMA! Rantaian medium pengiklanan yang mudah dan berpatutan dengan hanya RM10 sahaja, pengguna boleh mengiklan dan mempromosikan servis dan produk perniagaan/event yang mereka ada. 

2- Pengguna lynk.my dapat menjana pendapatan online secara mudah, hanya dengan 'Share' link URL yang telah dipendekkan. Pengguna akan dibayar untuk setiap kali kongsi. 

3- Matlamat lynk.my adalah membantu Malaysia terutamanya dalam aspek pengiklanan, dalam memasarkan produk, jenama, rangkaian kedai dan program-program berbentuk 'Public'. Menarik bukan :D . Rantaian pengiklanan yang mudah membolehkan medium pengiklanan disampaikan dengan berkesan. 

4- Transaksi pembayaran secara bank-transfer (online banking), ialah kaedah yang dipilih oleh lynk.my untuk membayar 'income' kepada pengguna berdaftar. 

5) Sistem lynk.my Berorientasikan 'Smart Filtering'. Mesra manusia. Menjadikan ianya selamat dari segi proxy, sekuriti yang membimbangkan. Pengguna tidak akan merasa rugi dengan khidmat servis ini. :)) 

6) Disamping kelebihan-kelebihan yang dinyatakan diatas, lynk.my juga menawarkan servis analisis statistik advertorial. Pengguna berdaftar boleh melihat analisis statistik, graf dan pelawat url link yang telah di post dan kongsi. 


Usahawan online, blogger, penulis boleh mengambil kesempatan daripada servis yang lynk.my tawarkan ini dengan menjadi pengguna berdaftar, disamping dapat menjana pendapatan tanpa menggunakan modal pengiklanan yang tinggi. 


 



Jadi, kepada Blogger-blogger Malaysia yang ingin sertai Contest Review ini bolehlah mengambil kesempatan untuk memenangi wang lumayan sejumlah RM4000 :D sebelum tarikh tutup penyertaan :) . 

Syarat-Syarat Penyertaan "Write A Review" Anjuran lynk.my

1) Terbuka kepada semua lapisan blogger. Tidak dibenar menggunakan domain@subdomain seperti contestlynk.com, contestlynk.blogspot. Hanya satu penyertaan setiap peserta. 

2) Penggunaan "Hacking Method" akan ditarik balik.

3) Pertandingan bermula 27 Oct 2015-25 Dis 2015. Namun, Penganjur berhak melanjutkan contest.

4) Penyertaan diterima sepanjang tempoh pertandingan

5) Pemenang akan diumum pada 29 Dis 2015.

6) Hadiah akan diberikan dalam tempoh 2-14 hari bekerja bermula 30 Dis 2015. 

Untuk syarat-syarat REVIEW lynk.my pula, sila click disini Syarat REVIEW & Syarat Penyertaan (Selepas di Shrink :D) haha. 

Saya ucapkan semoga berjaya kepada semua peserta yang menyertai pertandingan "write A Review" anjuran lynk.my

Jom UNDI ^__^ 
                                                 





Monday, 9 November 2015

Tips : Maintain Your Weight

Sekarang ni dah banyak cara dan ubat/pil kurus, jus kurus, alat kurus untuk menguruskan badan dengan cepat di pasaran. Tapi i agak bimbang dengan kandungan yang 'unknown' mungkin terdapat dalam penggunaan produk tersebut. I admit bukannya tak tergoda dengan segala iklan yang begitu berkesan di tv atau mana-mana medium pengiklanan yang ada,

cuma..masalahnya.

Sayang nak guna duit beratus-ratus nak habiskan setiap bulan semata nak kurus. Kalau ada ubat kurus yang murah-murah .eeE. korang..tolong la jgn percaya eh. Padahal , boleh je jaga berat badan tanpa keluarkan duit. Hehee. Tapi kena ada motivation la nak buat semua tu. Tips ni sesuai untuk people yang sayang nak guna duit sendiri. Unless ada orang bayarkan. HOHOOOoo. ^^ (like me) Macam program-program penjagaan berat badan dekat pusat slimming centre mcm BizzyBody, May Slimming World, London Weight Management lah dan banyak lagi. Tapi.. mestii lah duit kena ada beribu dalam tangan. Hasil dari program-program macam ni memang berkesan. Satu kali session pun dah tunjuk penurunan berat yang banyak. Memang best lah.  

Haritu pernah join Bizzy body punya treatmeant sebab ade promotion untuk 2 kali sesi Berat badan i turun sekilo, itupun jaga jugaklah pemakanan semua untuk hasil yang lebih berkesan. Dua kali sesi je pun dah turun sekilo. Nampak tak keberkesanannyA?? Hehee. Makin besar result penurunan berat badan, maknanya makin mahal treatment tu. Sebab tu lah mahaii kuss semangat. Treatment BizzyBody tu sekali dua je i pergi, itupun sebab promotion. ngeh3.

Walaupun i bukanlah contoh terbaik untuk kongsi tips pasal berat badan, tapi i tetap berjaya maintain berat badan sampai la umuq skarang ni ha. so, ade beberapa tips yang teringin sangat dikongsikan.

Antaranya tips2 nya...he.he.he

1- Minum Jus Lemon + 2 Sudu Madu


        Lemon banyak khasiat.


Madu berfungsi sebagai antibiotik, ia merupakan bakteria yang baik 
untuk sistem badan manusia. I & family tahun ni memang amalkan minum madu setiap hari. 
Harap2nye, sihatlah selalu nanti... InsyAllah. 

2- Minum Psyllium Husk + 2 Sudu Madu - Untuk memudahkan proses penghadaman


ha! ni la dia Psyllium Husk. Natural remedy for constipation. Selalu dengan segelas air, letak dua 1 atau 2 sudu dengan dua sudu madu. 

 Korang.. sebelum consume Psyllium husk ni, kalau still ragu-ragu rajin2 google eh. Buat case study dulu sebelum nak consume ape-ape, takut ada efek pada yang mempunyai penyakit tertentu. Macam i, takde alergik ape2, so dengan confident nye boleh consume psyllium husk anytime. :) Tapi, kebanyakan facts yang i baca tentang psyllium husk ni, So far tak membahayakan pada sistem badan pun, sebab ia berasaskan tumbuhan, dan ia sangat berkesan untuk orang yg ada masalah constipation :) lalalala. I minum psyllium husk ni bila ada problem buang ayaq besaq je, agak-agak seminggu tak buang ayaq besaq. ni la penawarnye. Settle problemm phewwh. 

3- Lepas makan jangan duduk, baring atau telentang! Please korang kena bergerak, berjalan. Tak kisah la buat apa pun, lepas makan amik penyapu sapu sampah, pergi basuh pinggan mangkuk, rajin-rajinkan tangan dan kaki. Kalau korang amalkan ni ..takde la perut tu makin gendut ke ape. Takde la makanan yang baru makan tu melekat terus kat dinding usus. Ni semua sebab tak rajin nak bersenam..lepas makan terbongkang kat sofa..tui dak? hehe.acah je. kite tau awop sume rajin kan3.

4- Makesure minum air secukupnya. Korang jgn ngade2 asik nak minum air manis je. no.no.no. tak boleh. Korang kena jaga kesihatan k. Untuk 20 ke 30 thn akan datang. Kate kan korang dah terminum air manis banya ngat. Pi bilas ngan air masak eh. Bilas banyak2 pun takpa nooo..baguih minum ayaq putih banyak. 

5- Elak makan lewat malam. Ni mesti hangpa semua slalu buat kan. Cheq pun slalu buat gak. hew3. Kalau boleh dielakkan lah. Satu cara nak elak makan malam? i suggest kan uol kunyah gula-gula getah okey. #Sugarfree eh! Daripada korang bukak peti ais and nampak coklat or ice cream memalam tu kan.. baik kunyah chewing gam. #PilihanBijak pandai pun. 



6- Lompat Bintang 30 kali sebelum tidoq. Dah semput lompat terus lena tidoq. ;0 



7- Jangan Skip Sarapan ok. Makan big portion time sarapan. hew.hew 

        cc: www.studyhealth.com

9- Sekali sekala pi la jogging sat. bagi keluaq peluh. Untuk kesihatan. Niatkan untuk kesihatan, bukan nak jaga badan jekk.


10- Yang kesepuluh belum timbul idea lg. Ada cadangan ?? :D 
Sunday, 8 November 2015

Once Upon A time..

Tadi baru je lepas siap key in 5 set data kajian tahun 2010 sampai tahun 2013. Itu yang mereput sampai 4.53 pagi ni, dah alang-alang dekat subuh baik merepek jap kat blog..merepek sambil mengimbau zaman sekolah menengah dulu... Tetibe la pulak nak throwback kisah cinta monyet zaman sekolah menengah..Hishh jgn ckp laa... Very, superb embarassing! Tah hape hape. Haha. Tapi tetap nak citer jugak walau memalukan. Hope. Not one of reader knowing me when they read this. Lantaklah. Hahaa. This is my view about my cinta monyet. Yg kelihatan stupid i think. Yang bila fikir balik. Ya Allah..mcmane la boleh sangkut ngan budak ni masa sekolah dulu. Eee. Memalukan !! Kira-kira 2 tahun lepas budak tu add dekat fb, sampai kesudah pun i tak approve..Tak ..bukan ape! Sebab moment yang memalukan tu.. Yang tak nak igt balikk. Eee. Dah lah just monyet2 je masetu. Yela budak sekolah bercinta kot.. Tak kemane pon. (Ish? Budak? Weh budak tu dah besar la.sebaye kot.hahaa)  

Kisahnye begini..Tak ingat sgt detail mcamane boleh sangkut, tpi nk cerita mana yg ingat jela eh. Before kenal dia, i jenis tak suka sgt budak laki, anti-wehh. Booo. Poyoo. Tapi sekarang i suke lelaki. Mih3. Budak tu..anak cikgu sekolah kat tempat kitorang sekolah. Anak cikgu mesti la pandai. Jenis budak kategori kelas nombor la katekan... Tp budak tu bukannye hensem pun, pastu byk jerawat +gelap. Kehkeh kutuk habis2. Bila i kwn dgn dia and jadi rapat , honestly, change my perception kat kwn lelaki. It wont so bad anyway kalau kawan ngn dia pun. So.. Tu yg i terus rapat. 

Yang peliknya mcamane leh tersangkut dgn budak tu. Sebenarnye takde la sangkut sgt. Mungkin sebab rapat je kot. Haaa... baru igt macamane kitorang boleh rapat. Sebab kitorang dlm persatuan yg sama. Persatuan PBSM. So everytime meeting AJK , selalu jumpe dia. Tukar2 no.telefon incase ada meeting perjumpaan. Since that day... Start main msg, dari sembang-sembang kosong meleret cerita pasal percintaan.Puiii ..golii den.hahha. Sembang2 dgn dia..kate tak pernah bcinta..kawan2 je. Cehh, bole cayer ke?. Mulut lelaki ni lidah bercabang. Dah ade, kate single lg. Hmm. Pissed off. 

So, Kitorang pun terus rapat.. Sampai tahap best fren level. Bestfren je waktu ni. Tak sampai ckp loving2 ni. Definition betape rapatnye kitorang ni , macam slalu balas2 surat..ee. Gelinye part ni. Main balas2 surat wehh. I cant believe, i did this. Eeeee. Blueeerkk. Sampi parkinson i bile igt citer ni. Bukan tu je kitorang rapat taw, dia slalu ajak outdoor actvty mcm ade event camping i follow , Sebab minat sgt outdoor activity. Kitorang pergi camping sama-sama.. Ayah dia ambik n hantar.. Best weh. Keh3. Even memalukan but i do enjoy my time being fren with him. Masa program camping tu kan, Pergi sama2, tolong angkat beg bagai. Eee. Geli nk igt. Konon gentleman la sgtt. (Sighh) Masa camping tu kan...siap main2 mate plak... flirt2 giteew.i tgk dia kat mane. Dia pandang tak? Cari punye cari ..sekali berlaga mate daaa., aiseyyy tersipu malu wehh. Betul2 buang tebiat. Geli.geliii. Tak percaya betul i did that. Bukannye hensem pon. Mihmihmihmin :3 

Ckp kat parent, ade camping wajib padahal tak penting pun, just nk seronok2. Alamak2. Dah tak buat dah pastuu..hehheeee 

Tapi kawan2 aware kot relation kitorang sampai ade yang tanye.. Weh ko ngn dia ade pape ke? Then, i cakap la mane de pape. Kwn jer lah. 

KAWAN??bebb??  Kawan ape main mata camtu. At that time, mcm confuse..tetibe dengar dr kwn ..rumours yg dia actually couple ngn kwn i sendiri , Pe'ah ( bkn nama sebenar). 😐. Really? Bebb?? Just imagine kawan i sendiri k?? Kwn satu kelas. Oh god, masetu i dah panik. Masa kawan i ckp pasal rumours tu.. Kawan i si Pe'ah ade sebaris kat meja sebelah. Menggelabah weyh!. Cube control diri. Memalukan. Sgt memalukan. I dont even know that! Why Ain Why! Kemon laa..

Pastu.. Nk jadikan cerita, i pun tanye sendiri dgn si Pe'ah, betul ke couple ngn si Dollah tu? (Bkn name sebenar). Pe'ah kate ye, n tanye knape. I pun cepat2 ckp takde pape. And explain la, i dgn Dollah KAWAN je. Mmg takd pape.. ( dalam hati ..nk ckp JANTAN TAK GUNeeee!) #damn JaGA la nanti..! 
Lepas tu masa kelas dah habis n nak balik, terserempak dgn Si Dollah tu dpn kelas i ! Nak jumpa Pe'ah katenye. #Damn23 kali ganda. Tak gune, tak guna, tak guna!!! Haaaa! Amekaww! Itulah memory yang memalukan yg i tak nak igt! But..since it just a monkey love story yg baru nak mengenal cinta. Lantas membutakan diri sendiri dgn kemonyetan yang melanda.. I wont regret to share it :) Huhuu. 

Sejak kejadian tu... I dah tak kawan dgn si dollah tu.. Tegur pon tak . Sampai habis SPM pun tak tegur. Lagipun. Cerita love monkey ni pun happen mase i tingkatan 5. Sekian la sudah cerita....kisah cinta monyet bercinte dgn ank cikgu. okay. :) kalau ada love story lagi, nanti i share ek. 


p/s: feel ralat sangat sangkut dgn orang tak hensom, then something happen cmni mcm ni. Bercinte dgn kwn i sendiri. KAWAN I ! Pe'Ah. And i dont even know that. Obviously, curang tak mengenal orang hensem ke idak, orang tu lawa ke idak. Orang tak hensem pon boleh curang.... FAHaM tak msg from the story? :)))) 





-Gracias for reading me, gracias mucho ^____^ 


Thursday, 5 November 2015

Happy Birthday To You Mom! 47th!

Assalamualaikum.....................................................amboii! Panjangnya dot.dot.dot

Semalam hari lahir my Momm :) pejam celik pejam celik my mom dah 47 tahun.. i pulak 26 tahun..so yes, my momm kawin muda masa umur 17 tahun dah kahwin. Orang dulu-dulu kan kahwin memang muda lepastu mak ayah yang arrange .. my mom marriage was like dat. Tapi jodoh tak panjang jumpa orang lain. itu pun, take time jugak my mom nak jumpa someone then kahwin dgn orang lain. My mom masa zaman dia bujang (i mean bujang as janda la) dia macam fokus untuk lengkapkan hidup kitorang.   Gigih cari duit... my momm tak belajar tinggi pun, just SRP je weyh. Walaupun tak belajar tinggi, satu je yang i salute dgn momm, jenis wanita yang ada wawasan. ada Visi. Apa yang dia Nak dia akan usahakan sendiri. Jenis yang taknak susahkan orang lain.


I pulak masa my mom kerja kilang kat bandar, i tinggal dgn Wan kat kampung. Wan, Pakcik, makcik yang jaga. It was tough time for me masa ni...sebab kedang-kadang i fikir kenapa family i tak macam orang lain. everything kena independent, bayar yuran sekolah pun sendiri yang bagi duit kat cikgu bayar yuran. Sign report card pun, i sndiri yang tiru sign my mom. HahA! Selamberrrr je wehh. Ala, bukan cikgu tu check pun kan? hehee. Dulu...i tak faham , selalu tanya diri sendiri 'why Ain why??' takpun tanya kat life 'why life why...? bila dah meningkat kedewasaan ni... baru lah faham. Sebenarnya ..hidup ni memang macam ni. Allah beri kita ujian untuk pass setiap peringkat kematangan dalam hidup. Kita tak boleh nak argue kenapa sesuatu tu terjadi pada kita, kalau lah benda ni tak terjadi dalam hidup aku..mesti hidup aku tak mcm ni. Tak! No!. u cannot think like that. Sebab Life ni, adalah tulisan takdir yang Allah dah tetapkan untuk diri U. Setiap individu ada tulisan takdir yang Allah tulis. And....at the End..bila U dah faham maksud Life ni ape. U akan faham yg bahawa..setiap benda yang hidup diatas muka bumi ini adalah untuk memperolehi keredhaan-Nya. So... tak kira apa yang dah jadi pada diri U..jgn PUTUS ASA. :) Sebab hidup ni sentiasa ada harapan. Wake UP dear :) 

~~ tetiba masa tengah writing ni lagu Awie berkumandang..huhh annoying. lagu mencengkam jiwa yang keluar  "bisikan yang pertamaaAA...membawa hatiku utk selamanya..." aku pun join melalak lagu ni. hohhohohoo.

~~ weyh..dah lari topik dah ni, 

phfuhhhhh...hepi bedday to u..hepi beday to u... siap nyanyi lagikk 


For my mom birthday, i buat simple je. :) Yelaa.. yang celebrate pun just 3 orang jek. So i belilah kek befday to appreciate how so special she is to me. To appraise my mom, to tell she that you're not alone mom.. U've me..U can count on me. Hadiah untuk my momm? hehee. Actually , my mom dah dapat birthday present dia awal2 dah...heheheww. nampak tak game dia kat situ.HahahAA ;) 

Sederhana itu lebih Indah :) 

Gracias for reading me :) gracias mucho, i mean this blog. bye2. 

Tuesday, 3 November 2015

Recipe : Easy Chocolate Mug Cake

Hai, Assalamualaikum....

Harini nak kongsi resepi kek , tapi bukan kek bulat yg besar atau empat segi tu, tapi kek dalam cawan yg biasa kita minum. Mug Cake . Mug cake resepi ni lagi simple nak buat compare dgn cake yg biasa kita buat tuuu..preparation alah berapa minit je buat. Sekadar utk buat sarapan sendiri, especially yg bachelor tu...emmm. Sesuwai sgtt. Before ni, dah 3 kali buat mug cake, tapi rasanya ala kadar jek. Tak brape moist, kdg2 tu.. Rasa mcm kering sgt. Tak habis mkn pun. Huhuu. Alamatnye buang dalam tong sampah je. Hee. Tapi kali ni Buat Mug Cake Chocolate mjdi sgt...it really taste good..itu yang tak sabar nak share ;) . 

Okay lah tak nak cakap bebanyak, nak sambung update data lepas ni. So, straight to the point...ingredient dia dibawah ni eh...please baca k. 

Ni Portion utk 1 perut sahaja. Hehee.
- 2 1/2 tablespoon, tepung gandum
- 1/4 teaspoon, baking powder
- 2 tablespoon, gula kastor
- 1/6 teaspoon, garam
- 2 tablespoon, Serbuk koko (guna Van houton) 
- 30 ml, susu full cream 
- 4 tablespoon, butter
- chocolate chips 

Cara-cara: 

1) campurkan tepung, baking powder, garam, serbuk koko dan gula kastor. Kacau.
2) masukkan sedikit demi sedikit susu...diselang-selikan sambil masuk butter.. Kacau sampai sebati dan tak berketul. Kalau adunan masih pekat. Tambahkan lagi susu sikit, supaya adunan tu kurang likat dan konsisten bila kacau. 
3) masukkan chocolate chip dalam adunan cawan tu. Kalau nk maverlous lagi, masukkan kepingan cadbury dalam tuu. Nanti jd Chocolate Molten/larva hikk2. Mavelousssss + delicious. Letak bebanyak sikitt. 
4) masukkan dalam microwave 1 minit setengah je k. Jgn lupa, turn on pada 'high' ye, bukan defrost. Hohoo. Nanti tak jd lak mug cake nyee. :) 

nah, pic ni edit kasi magic skit.hik3 :3 


  
Chocolate Mug Cake :) Gracias for reading me. I mean, this blog. Bye2. 


Tips : Taking care of your hair.

Tips penjagaan rambut lembut dan senang disikat

Maaf takde gambar model , ni myself tips, based on experience sndri. Dulu i ade problem rambut kering, lebih2 lg hujung rambut. Bila rambut jd kering ofcourse la nmpak kusam ... N fefeling ugly lak sbb tak pndai jaga rambut, hmm kalau ade hasben ni, hasben nk belai2 rambut itew then tetibe tersekat? Upss. Malu wehh. Nampak selekeh je. Tak suka la nampak selekeh even kat rumah pon. Kena set mind jage evrything, nk cantik punye psal. Wikikikik. Well gurls kannn. 
Bila dah rase diri nmpak selekeh, especially rambut yg kering lg merimaskan. Kdg2 usap2 rambut rase dh mcm penyapu. Sampai mcmtu punya tahap cuba bayangkan?? Rimas tak?? So at the end i google la cara penjagaan rambut.. Jumpa tips yg namee roslan tulis dlm blog die. Very useful. I dh ikut every step, cume tak ikut produk2 yg digunakan. I kena guna produk lain. Hehee. Tp step yg namee roslan tulis, technically is good. 

Okay sekarang ni , i nk show uol apa produk yg i pkai n teknik untuk dptkan rambut lembut n senang diusap. 

1st) Pilih shampoo yg betul, kalau uol ada masalah kelemumur pilih shampoo yg anti dandruf, kalau ada msalah rambut gugur pilih yg anti-hairfall. Kalau nk senang or konfius sgt dandruf ke hairfall. Pilih je yg anti dandruf, sbb basically, kalau takde kelemumur takde la rambut gugur kan? (tips from namee roslan). So far , produk yg i pakai ni elok n sesuai dgn rambut, shampoo Safi Shayla warna biru, refresh sgt n sesuai bg yg bertudung. 


2nd) Bila dah spot shampoo apa yg sesuai.. Baru lah pergi kepada teknik mencuci rambut dgn betul. Seelok2 nye.. Cuci rambut dgn shampoo, evrytime U mandi. Cuci dua kali untuk double action kuasa pembersihan. Hehee. Dh mcm iklan febreeze. Yupp.. Cuci dua kali eh? Especially, yg ade kelemumur berkeruk n degil nk hilang. Uol kena tau keadaan kulit kepala uol jenis yg kelemumur just sikit2 ke or yg tebal. Hmmm. Better u check that out k. Kalau yg ada masalah kutu dan kegatalan, i suggest u pergi kedai herba sensei, request ubat kutu atau shampoo khas utk masalah kutuw k. Ni sembang entry lain lah nnti. Hee. 

Alrite, Bila dh cuci , bilas rambut bersih2. Smpi tak rase gatal kelemumur. Kalau boleh pilih shampoo yg refresh ada flavour lemon/sitrus spaya hilang rasa gatal kelemumur tu... 

3rd) Lepas dah bilas bersih2... Then..rambut uol pun wangi, best sgt..n rasa segar smpi nk tertido .. Kemudian, Perah rambut tu slow2. Kasi turun dia punya air. JANGAN kering kn rambut dulu ! Step tak habis lg. Next step part penting. Kena baca. 

4th) Pakai Pelembap Rambut. My suggestion, utk lembutkan rambut dan senang disikat. Pilih hair conditionar jenis yg bilas lepas mandi. Conditionar/pelembap yg sesuai pun korg kena spot which one is good n suitable for ur hair. Condtionar/pelembap rambut byk je pilihan dlm pasaran. Paling byk choice pergi je dekat guardian atau watson. Fav kot pergi guardian/watson ni , sebab i mmg suka tgk brg2 health n beauty care. 

*ingat! Beli hair conditionar jenis bilas lepas mandi eh, sbb pelembap rambut ni umpama rawatan salun dirumah. 

So, continue step yg ter'pause' tadi, lepas dah perah rambut, kasi air dia turun. Picitkan pelembap rambut Di tapak tangan, gosok kedua2 belah tgn n sapu dr bahagian bawah rambut hingga kebahagian atas rambut. Bila pelembap tu dah kena semua bahagian rambut, baru uol usap kat celah2 rambut, spy rata kat semua helaian rambut. Uol usap lama skit, ala2 terapi rambut kat salun tu..nk kasi meresap segala vitamin dalam pelembap kat rambut..hehee. Agak mcm dh seminit mcmtu ... Barulah dibilas dgn bersih... Lepas dh bilas bersih, perah rambut.. Kasi air turun, n biar lepas sampai kering.. Waktu ni korg dah dpt rase dh kelembutan rambut yg uol nk , walaupun  rambut belum kering. 

Pantang larang bila rambut basah, jgn sikat masa rambut basah. Sikat masa rambut kering. Kalau tak nnti , akan mgalakkan keguguran rambut, sebab rambut dlm keadaan berat dgn air, dan mudah putus.

5th) Bila rambut dah kering, apa lgi..sikat la rambut uol tu nk tgk berkesan ke tak. Ala.Tak pyh guna sikat. Guna jari pon boleh uoll. For sure .. Lepas ni, tgn korg asik nk usap je rambut tu..Sebab ..lembutnye...guna jari pon boley...senang disikat .. Angin tiup pun tak nmpak serabai.kehkehkeh. 

6th) nak magik lagi untuk dptkan rambut yg bersinar, sapu Vitamin E Hair serum. Serum rambut ni i galakkan pilih jenis yg tak berminyak. Contohnya . Hair serum yg i pakai ni. Bertambah2 lembut rambut uol, mmg puas hati lah.  Serum ni wangi taw. Senang je nk dpt serum ni, i beli dekat Hairkarres boutique hair salun. Murah i beli. Tak mahal pun. 

-gracias for reading me. I mean, this blog. 

Sorry seems to be the hardest word

Dalam banyak2 benda nk ckp, perkataan maaf paling susah nk cakap. Macam dalam lagu Sorry seems to be the hardest word nyanyian blue ft elton john. Tapi lagu tu mengisahkan tentang seseorang yg memerlukan maaf drpd sumbody yg mgkin tak balas cinta dia?. Kesukaran melafazkan maaf  depend pada tindakan or perbuatan kepada seseorg. Mungkin tindakan kita tu tak besar mana pun. So, buat pe nk mintak maaf ? . For me, maaf is subjektif. Bergantung kepada apa tindakan atau perbuatan org tu kpd seseorang. 

In my experience sndri pun... I pun jenis yg susah sikit nk mintak maaf pd org. Ironinya, i senang je nk mintak maaf pd org yg biasa2 je bila kenal. Sebab dia bknnya kenal kita sgt. So, i think he/she deserve to get my apology. Hehee. Tapi , bila yg dh lama kenal, i mean dh lama kenal hati budi masing2. Bila buat salah tak reti nak bg explanation ke ape. Then, dia tau attitude kita macamana...i think i deserve explanation for why he/she doing that. Kalau continue silent, mungkin buat hati ni terbakar kot. Huhu. Macam i pun, bukan la tak pernah buat salah, cuma .. Bila sumbody tu tak respon when u react. Then,I dun kno who iam for u. Paling menyedihkan ..keep silent berbulan2.. Yg kita ni dok tggu la hrp ' pls say sumthing' sampai 10thn pun.. Maybe salah dia pada kita just pieces of cake. Ape lah sgt 😒. 

*nampak sgt sensitif.huhu.  

Kalau macam tu lah jadinya,tak tau nk ckp ape. Apology adalah hak semua org. U ada hak for not giving sorry or not. Tapi...those yg susah nk ckp maaf ni, fikir tak , tah2 org tu ade simpan dendam kat uol ?. Tak rasa ke bila tak mintak maaf , hati rasa tak tenang. Macam ada part yg hilang ?. Tak salah rasanya kalau mintak maaf. Jelaskan what u feel, what were happen, why u do that. Tak rugi apa pun. Unless, u really dun appreciate the relation. Unless u heartless. Unless u so selfish. Unless to those who own cruel heart. Thank u very much for keeping silent. 

-gracias for reading me. I mean, this blog. 🌸
Monday, 2 November 2015

Research still in collecting the data phase..

Memandangkan research yg dibuat ni, dapat fund dari fakulti , lega jugak sebenarnya, atleast dpt allowance sara diri tu secukupnya. NI pun jasa baik dr.hazrul.. my SV. Alhamdulillah sesangat. Harap2 dia bukan la jenis yg baca blog ek. Ada je saving dlm bank , tapi sayang nak guna. hehee. Okay, so progress research sekarang masih dalam collect data, dah nak siap ..cuma kena tambah sesikit dan kemaskini apa yang patut sebelum nk run result keseluruhan. Bila rasa dah macam berbulan-bulan ur level research progress masih ditahap yg sama, siapa yg tak fed up? cuba cakap? hohoo.

Dalam research yg i buat ni, i ada hired dua enumerator untuk tambah koleksi data, kedua-dua nya is fren of mine. Lagipun, sv memang galakkan hired dalam kalangan kawan-kawan supaya dapat elak enumerator yg menipu utk dapatkan data. Sebab kalau kawan-kawan more reliable interm penipuan tu smua sebab jenis research berbayar. satu survey dapat rm10. So i hired dua orang , kawan yg dekat-dekat je. Hmm. tp data yg dikumpul pun masih tak cukup. My fren cakap, memang susah nk dapat data ni, lagi-lagi kekangannya limit pada tahu yg sama. Hopefully, diorang completekan data tu bigger than my expectation lah, so, i can pay them more.. Perhh. kalau lah buat pHd macam ni...tak bestnye. nk kutip data azab ohh. Kalau buat phd mcm ni, buat i rethink byk kali kalau nk sambung phd ketidak. As long, data still tak cukup n complete rasa nk buat phd tu mcm jauh lagi je.

Minggu-minggu yang mem fed upkan bila still on same level progress. sikit je lagi. sikitttt je lagi. On same time, dah bawak progress literature review kat sv, overall dia cakap okay, tapi kena buat penambahan dan penyesuaian ayat yang lebih kemas. Tak sabar nk move on methodology, sebab ni part yangsagt penting after dah clarify lietrature review. Going through the journey chapter by chapter... InsyAllah. gracias for reading me. i mean, this blog. bye.