Top Social

Monday, 14 November 2016

Perception : Freelance Career

Assalamualaikum, 

Alhamdulillah. Hari ini genap 4 bulan 18 hari Ain bekerja sebagai freelancer dalam bidang penterjemahan dan juga penulisan. Siapa sangka Ain boleh kerja sebagai freelancer je?. 

"Kerja dari rumah dari rumah, dapat duit?? kira kerja ke tu?" *Ada hamba Allah berkata*

Dalam hati Ain..ishh duduk planet mana lah dia ni. Tak kan tak tau perkembangan semasa. haih. Mungkin jadi freelancer bukanlah sesuatu yang hebat pada fikiran orang lain. Iyelah kerja freelancer ni mana ada gaji tetap tunggu tiap hujung atau awal bulan gaji masuk. Pada pandangan orang lain, freelancer worker, kerjanya tak tetap. duit kejap ada kejap takde. Patut la mak-mak zaman sekarang seebok suruh anak-anak kerja gomen. Asal dapat jemputan peperiksaan PTD, pegawai penerangan dan sebagainya memang kena pergi la gamaknyee T_T teheehe.. Ha. Lainlah kalau awak-awak memang bercita-cita nak jadi PTD atau government servant. :) Tapi bagi Ain kita semua kerja apa dah pun tertulis, semuanya Allah dah tentukan. Rezeki masing-masing kan? 

Bukan mudah nak jadi freelancer berjaya. Tapi dengan tahap Ain sekarang, Ain memang patut bersyukur dengan kerjaya dan pendapatan yang Ain perolehi sebagai freelancer sebagai penterjemah dan penulis bebas dengan pendapatan anggaran 2k-3k yang ain terima dalam matawang usd. Walaupun orang kata tak la kaya sangat. Tapi .. rezeki tu tetap ada dan tak putus. Nak tau rahsianya?Haa..nanti ain kongsi dalam entri lain ye? :) Ada juga kawan-kawan seangkatan ain yang masih bertatih sebagai freelancer dan inginkan pendapatan angka 2-3k. InsyAllah ain akan bantu melalui penulisan artikel pada masa lapang. 

Sebenarnya ada beberapa cara yang ain praktiskan sebagai freelancer untuk dapatkan pendapatan 2k-3k sebulan. Antaranya ain target pada klien yang verified - yang ini kena buat background check untuk elak penipuan a.k.a scammer, konsisten job, payment valid tiap-tiap bulan semuanya kena ambil kira supaya kerja yang kita buat tak sia-sia. Memang kena istighfar panjanglah gamaknya kalau terkena klien yang menipu. Kerja dah siap, kita pun dah submit kerja kat dia. Lepas tu tak reti-reti nak balas emel hmmm... T_T kan dah buat kerja percuma hmm T_T nangis kat bucu katil. tak dapat payment lah tuuu..

Ain percaya pada pepatah tidak ada jalan pintas untuk berjaya. Malah, berada dalam zon selesa juga tak mendatangkan apa-apa faedah dalam hidup jika kita tak berani mencuba dan tak berani untuk melangkau dari zon selesa yang kita pijak sekarang ni. Kadang-kadang peluang dah ada depan mata, tapi kita masih teragak-agak sampailah ada sesuatu yang menggerakkan kita untuk melakukannya. 

Namun, bagi Ain. tak mengapa pun kalau kita berfikiran macam tu. Dalam proses kita belajar sesuatu biar otak kita hadamkan dulu maklumat-maklumat yang kita tak tahu untuk kita mencuba sesuatu. Biar prosesnya lambat dan tidak gopoh. Biarlah orang kata kita ni lambat berjaya dari orang lain, asalkan kita selamat dari sebab dan akibat yang mungkin berlaku. Sekian untuk hari ni. Terima kasih awak yang sudi membaca ๐จพ๐จพ

4 comments on "Perception : Freelance Career"
 1. Ada buat lg tak freelance ni?

  ReplyDelete
 2. BERITA BAIK

  Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk bermula?
  Saya pengarah Nadira Muhammad Loans Limited,
  Perkhidmatan pinjaman Nadira Muhammad adalah lesen kredit pelaburan undang-undang, kami menawarkan
  Pinjaman kepada Individu dan perniagaan dan menyediakan
  Perkhidmatan dan pelaburan yang boleh dipercayai untuk tahap pelanggan / calon
  Dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%, dengan jumlah minimum pinjaman dari
  (3000 $ / € / Rp) untuk jumlah pinjaman maksimum ($ 700 miliar $ / € / Rp) dengan
  Tempoh 1 tahun hingga 25 tahun. Hubungi kami dengan syarikat
  E-mail di: Nadiramuhammadloancompany@gmail.com

  Misi syarikat ini adalah untuk menyediakan individu dan syarikat
  Pertubuhan diri sendiri
  Memenuhi keperluan mereka, berharap dan membantu meningkatkan jiwa kita
  Dan komuniti mereka. Perlu pinjaman prom? Sekitar
  48 jam perkhidmatan penuh untuk pelanggan kami.

  ReplyDelete
 3. Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk bermula? Saya pengarah Nadira Muhammad Loans Limited, Perkhidmatan pinjaman Nadira Muhammad adalah lesen kredit pelaburan undang-undang, kami menawarkan Pinjaman kepada Individu dan perniagaan dan menyediakan Perkhidmatan dan pelaburan yang boleh dipercayai untuk tahap pelanggan / calon Dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%, dengan jumlah minimum pinjaman dari (3000 $ / € / Rp) untuk jumlah pinjaman maksimum ($ 700 miliar $ / € / Rp) dengan Tempoh 1 tahun hingga 25 tahun. Hubungi kami dengan syarikat E-mail di: Nadiramuhammadloancompany@gmail.com Misi syarikat ini adalah untuk menyediakan individu dan syarikat Pertubuhan diri sendiri Memenuhi keperluan mereka, berharap dan membantu meningkatkan jiwa kita Dan komuniti mereka. Perlu pinjaman prom? Sekitar 48 jam perkhidmatan penuh untuk pelanggan kami. Saya berharap dapat bertanya kepada anda secepat mungkin untuk bermula Seketika, kami bersedia untuk melayani anda Cari pinjaman yang berminat untuk mengisi borang permohonan di bawah gaji

  Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto

  ReplyDelete
 4. 12minute affiliate, ad spend and campaign performance for our clients every day. 12MinuteAffiliate reviewtakes a hands-on approach to creating and managing your pay per click account for continuous improvement —the end result is a higher conversion rate for your bottom line.

  ReplyDelete