Top Social

Friday, 11 November 2016

The Fall of Ringgit? Lets Find Your Career as Freelancer

Kecoh kebelakangan tahun ini dan juga baru-baru ini isu tentang kejatuhan ringgit Malaysia semakin teruk. Terutamanya semalam dan hari ini, dua hari selepas. Ada beberapa kawan ain yang terkesan dengan kejatuhan ringgit menjunam teruk. Sudahlah ringit menjunam, harga minyak pulak naik. Siapa yang tidak bimbang dengan keadaan ekonomi seperti ini. Tetapi mereka yang bekerja sebagai freelancer mungkin tidak terkesan dengan nilai kejatuhan ringgit Malaysia. Kenapa ya? 

*Masih ada yang tidak faham maksud Ringgit Malaysia lemah? Ringgit Malaysia lemah dikatakan jatuh     bemaksud nilai wang Malaysia lebih rendah dari nilai wang negara utama seperti Amerika Syarikat (A.S).  Pelancong luar negara terutamanya matawang AS beli wang negara kita dalam ringgit pada kadar yang  murah. Mata wang negara kita pula hendak pergi melancong atau menyambung pelajaran luar negara  terpaksa membeli mata wang AS pada kadar semasa yang tinggi. Senang cerita nilai mata wang rendah    maksudnya orang miskin, negara mata wang tinggi pulak orang kaya. Kita terpaksa keluarkan duit lebih    banyak untuk membeli barang negara mata wang " 

KENAPA? kerana mereka memperolehi pendapatan dalam mata wang AS$ (USD). $$$$ Menarik bukan? Siapa yang tidak mahu dibayar dalam kadar mata wang yang tinggi, apabila ditukar dalam mata wang sendiri yang lebih rendah memang lumayan hasilnya. 

http://lynk.my/E22K
Alhamdulillah, rezeki konsisten setiap bulan kerja freelance


Persoalan utamanya, bekerja sebagai freelancer itu bagaimana? dan apa maksud freelance atau freelancer

Berdasarkan definisi Google

Freelance didefinisikan sebagai bekerja dalam pelbagai syarikat, pada masa yang berbeza, berbanding bekerja dengan satu syarikat secara tetap. freelance juga sinonim dengan perkataan-perkataan seperti bekerja sendiri, berdikari, atau pun peroleh kerja secara kontrak. Namun, ianya bukanlah definisi yang tepat menggambarkan keseluruhan maksud freelance yang sebenar (Google)

Berdasarkan definisi Wikipedia

Freelancer atau 'pekerja freelance' menurut Wikipedia pula ianya didefinisikan sebagai terma yang kebiasaannya digunakan dalam kalangan mereka yang bekerja sendiri (self-employed) dan tidak semestinya perlu mendedikasikan kerja kepada satu jenis pekerjaan yang tetap dan jangka panjang. 

Kalau nak cerita secara panjang lebar apakah freelance memang tidak cukup masa untuk cerita, kerana definisi freelance boleh dilihat dari pelbagai perspektif bidang yang berbeza, berdasarkan skop kerja seseorang itu. Pekerja freelance kadang-kadang mewakili syarikat atau agensi sementara yang membekalkan buruh atau pekerja kepada klien. 

Bidang, profesion dan industri-industri yang mana dinominasi oleh pekerja freelance kebanyakannya 
dalam penulisan, pengaturcaraan komputer, reka bentuk laman web, penterjemahan, illustrasi kreatif dan pelbagai bentuk hasil kerja atau karya lain yang boleh dihasilkan. Menurut laporan dalam industri freelance 2012 di Amerika Utara, separuh dari mereka yang melakukan freelance melakukan kerja dalam penulisan (wikipedia). Sementara yang lain dalam kadar peratusan yang kecil. Walaubagaimanapun, 

Malaysia juga tidak ketinggalan dalam perkara ini. Melalui program eRezeki High Income Apprentice (eHIA) anjuran MDEC bertujuan memupuk masyarakat untuk bekerja dalam industri freelancer. Pada masa yang sama menggunakan peluang kerja secara bijak sebagai freelancer dikala ekonomi negara dan ringgit merosot. Kerja sebagai freelance boleh dilakukan secara sepenuh masa atau sambilan. Pekerjaan dalam freelance bergantung kepada masa senggang yang anda sanggup korbankan untuk dapatkan perolehan pendapatan tinggi setiap bulan 

Melalui program erezeki High Income Apprentice diajar tentang selok-belok dunia freelance. Pokoknya di sini program eRezeki mendidik masyarakat menggunakan kemudahan internet yang pantas dan mudah didapati pada zaman moden ini. Laman web freelancer.com adalah salah satu platfom digital yang diajar untuk jana pendapatan dalam USD$ secara terperinci dan memahami bagaimana sistem jana duit wang itu berfungsi. 


http://lynk.my/E22K
Antara kerja yang klien offer dalam freelancer.com untuk projek terjemahan buku
Hasil tunjuk ajar daripada program eRezeki dalam platfom jana duit freelancer.com membuahkan hasil yang lumayan. Bila sudah dapat projek $400 usd baru percaya kan?. Saya pun pada mulanya tak percaya, tapi hasil berkat ilmu yang dipelajari mengenai freelancer, usaha mendalami ilmu, Alhamdulillah. rezeki tidak berhenti sampai disitu sahaja. 

Apa yang sahabat perlu tunggu? Jom jadi freelancer, Jom cari kerja dalam $USD. Be First to Post Comment !
Post a comment