Top Social

Image Slider

Wednesday, 20 September 2017

A sharing from Irfan Khairi: Why What We Think of is Matter?

Assalamualaikum, semoga insan-insan yang membaca atau terbaca entri berada dalam keadaan sihat sejahteranya dan sentiada dalam lindungan Allah s.w.t. 

Lewat petang tadi Ain mengikuti hasil perkongsian langsung di Facebook Irfan Khairi, Jutawan muda dalam perniagaan Internet dan tergerak untuk ain kongsikan disini bagaimana Jutawan muda tersebut capai kejayaan dengan salah satunya adalah dengan bagaimana cara kita berfikir. 

Cara kita berfikir sama ada POSITIF atau NEGATIF adalah PENTING. 

Dengan itu cara kita berfikir menentukan bagaimana diri kita yang sebenarnya. Elemen positif dan negatif adalah elemen yang telah sebati dengan diri kita, yang mana satu elemen yang menjadikannya dominan dalamnya adalah diri kita sendiri. 

Kita sentiasa dimomokkan dengan cara berfikir mindset yang sebegini 

"Si A: Macamana nak cari kerja? macamana nak cari duit? macamana nak jadikan perniagaan berjaya?

*Dengan berfikir macamana, tanpa bertindak, tidak menyelesaikan masalah, seolah2 still mencari dan tak pasti. Boleh saja kalau kita berfikir bagaimana dan macamana, tetapi jangan membiarkan diri kita lama dalam zon tersebut hingga menjadikan ia sesuatu yang mustahil untuk kita lakukan. 

" Si B: Alamak..tak berapa yakinla..macamana kalau tak jadi?

"Si B: Dia dah buat cara tu, kalau aku buat menjadi ke ni?

" Si C: Macammana kalau tak dapat klien? 

Ini adalah contoh mindset fikiran yang NEGATIF. Disebabkan ia adalah sebahagian elemen yang ada dalam diri kita, semakin kita praktikkan, elemen NEGATIF tersebut akan mendominasi dalam diri kita. Apa yang mendominasi dalam diri kita itulah yang reflek pada diri kita, Jika kita berfikir untuk negatif, maka negatiflah hasilnya. Jika kita berfikir untuk POSITIF, maka POSITIFlah hasilnya. 

Bahagian Paling Sukar: Jarang sekali elemen POSITIF ini sentiasa difikirkan seseorang itu kerana elemen negatif telah mendominasi dalam diri. Pastinya bukan senang untuk kita sentiasa berfikir POSITIF #allthetime, Apa yang menariknya salah satu kunci kejayaan tokoh-tokoh yang telah berjaya adalah kerana Aura Positif yang sentiasa mereka bawa. #PositifVibe orang kata. 

90% orang-orang yang berjaya tidak berfikir sama ada apa yang dia lakukan itu menjadi atau tidak, mereka tidak fikirkan bagaimana kalau mereka tidak mendapat klien dan apa kesannya nanti. Tetapi apa yang mereka akan fikirkan dan selalu fikirkan #mostOfTheTime adalah :

"Jutawan A: Saya akan Berjaya, Saya akan laksanakan strategi ini, dan perniagaan saya akan BERJAYA. 

Irfan Khairi sendiri menyatakan yang dia sendiri tak tahu bila kali terakhir dia berfikir negatif. Ini menunjukkan dia sememangnya seorang yang positif yang menjadi refleksi kepada dirinya hari ini dengan bersama kejayaan yang telah dicapai. :) 

Sekian perkongsian dari saya, topik POSITIF ini agak klise, tapi apa yang menjadikan saya ingin utarakan topik apa yang kita fikirkan melambangkan hasil pada diri kita kerana sukar untuk seseorang itu mempraktikkan minda positif dalam diri setiap masa. Secara tak langsung menjadi nota dan ingatan buat diri saya dan pembaca. 

LOL.
-msnurain



Tuesday, 19 September 2017

Learning step-by-step on Business - Newbie Entrepreneur

Assalamualaikum, 

Sejak kebelakangan ni Ain menyibukkan diri uruskan bisnes translation. Buat kerja dari rumah, tapi waktu tidur tak menentu. Mata jadi panda, siang malam buat terjemahan sampai sakit-sakit pinggang. T_T mihmih. Ada masa lapang dan bila kerja terjemahan dah siap, ada lah masa untuk rehat, buat kerja rumah, kadang-kadang je keluar untuk setelkan urusan bisnes. Untuk pengetahuan semua, nak jalankan bisnes sah disisi undang-undang banyak prosesnya. Sebagai individu yang bekerja sendiri penting daftar perniagaan di SSM (senang je ni. Daftar online pun boleh),  dan juga kena buka fail lhdn untuk akaun pendapatan perniagaan (daftar online pun dah ada sekarang ni).

    Bagi yang berniaga kecil-kecilan atau secara online pun kena daftar akaun lhdn sebagai individu yang menjalankan perniagaan.  Okay, hal ehwal daftar mendaftar ni kalau tak dibuat dari awal memang akan datangkan masalah ye kawan-kawan. Menurut kata pakar bisnes. Walaupun bisnes yang ain jalankan tak besar pun cuma buat servis terjemahan sahaja, pun perlu daftar SSM dan buka fail pendapatan di LHDN. Kalau buat tak rugi pun, malah akan menyenangkan urusan nak mohon pinjaman untuk akan datang. Maklumlah bila bekerja sendiri nanti nak beli rumah, beli kereta kenalah berdiri di atas kaki sendiri cewahh. Tak nak pakai penjamin mak ayah.

   Bila dah bukak fail lhdn nanti senang nak buat slip gaji untuk diri sendiri, baru nampak profesional berbisnes :D . Bank nak luluskan permohonan pinjaman pun kita dah mudahkan urusan bank untuk luluskan pinjaman kita nanti. InsyaAllah. Ain pun banyak kena belajar lagi, boleh dikatakan agak baru dalam setup permulaan bisnes. Hasil dari usaha menggoogle, perkara di bawah antara perkara-perkara yang ain buat untuk setelkan urusan bisnes. Nak jalankan perniagaan pun rasa tenang je :) :

Untuk uruskan bisnes secara chilex orang kata, ain lakukan perkara-perkara dibawah. Alhamdulillah semua dah setel :) 

- Daftar ssm (DONE)

- uruskan invois servis guna waveapps (CONCURRENT)

- Buat cop rasmi perniagaan (DONE)

- Buka fail lhdn (DONE)

- Buka Akaun Syarikat, Ain prefer RHB Bank sebab mudah sangat prosesnya. (DONE)

- Carum KWSP under Akaun Majikan under KWSP (DONE), bayar guna akaun syarikat hasil dari pendapatan. Sendiri cari duit, sendiri yang bayar KWSP. Struggle weh.


Bila Semua point kat atas dah settle sedikit demi sedikit ain mula beralih pada strategi perniagaan, strategi pemasaran, dah mula ada website sendiri cuma belum launch lagi. Disebabkan beberapa bulan ni #morningsickness je terpaksa layan mood yang swing tu, menjadikan kerja-kerja banyak tergendala. Tapi! No worries, sekarang I'm back on the mood.

Bisnes yang ain buat mungkin tak sama dengan usahawan-usahawan online yang biasanya menjual produk nyata. Ain lebih kepada bisnes 'digital course' dan berkemungkinan akan terjebak sebagai ejen pemasaran online. Nanti kalian dan kawan-kawan nantikan jelah bisnes ape ain buat, Inshaallah ada kelapangan ain update dari masa ke semasa.

Oh btw! Now I'm 19 weeks pregnant! :) Doakan Ain semoga dipermudahkan urusan ya dan sentiasa dimurahkan rezeki. Aminn. Terima kasih!

LOL.

- msnurain.