Top Social

Wednesday, 20 September 2017

A sharing from Irfan Khairi: Why What We Think of is Matter?

Assalamualaikum, semoga insan-insan yang membaca atau terbaca entri berada dalam keadaan sihat sejahteranya dan sentiada dalam lindungan Allah s.w.t. 

Lewat petang tadi Ain mengikuti hasil perkongsian langsung di Facebook Irfan Khairi, Jutawan muda dalam perniagaan Internet dan tergerak untuk ain kongsikan disini bagaimana Jutawan muda tersebut capai kejayaan dengan salah satunya adalah dengan bagaimana cara kita berfikir. 

Cara kita berfikir sama ada POSITIF atau NEGATIF adalah PENTING. 

Dengan itu cara kita berfikir menentukan bagaimana diri kita yang sebenarnya. Elemen positif dan negatif adalah elemen yang telah sebati dengan diri kita, yang mana satu elemen yang menjadikannya dominan dalamnya adalah diri kita sendiri. 

Kita sentiasa dimomokkan dengan cara berfikir mindset yang sebegini 

"Si A: Macamana nak cari kerja? macamana nak cari duit? macamana nak jadikan perniagaan berjaya?

*Dengan berfikir macamana, tanpa bertindak, tidak menyelesaikan masalah, seolah2 still mencari dan tak pasti. Boleh saja kalau kita berfikir bagaimana dan macamana, tetapi jangan membiarkan diri kita lama dalam zon tersebut hingga menjadikan ia sesuatu yang mustahil untuk kita lakukan. 

" Si B: Alamak..tak berapa yakinla..macamana kalau tak jadi?

"Si B: Dia dah buat cara tu, kalau aku buat menjadi ke ni?

" Si C: Macammana kalau tak dapat klien? 

Ini adalah contoh mindset fikiran yang NEGATIF. Disebabkan ia adalah sebahagian elemen yang ada dalam diri kita, semakin kita praktikkan, elemen NEGATIF tersebut akan mendominasi dalam diri kita. Apa yang mendominasi dalam diri kita itulah yang reflek pada diri kita, Jika kita berfikir untuk negatif, maka negatiflah hasilnya. Jika kita berfikir untuk POSITIF, maka POSITIFlah hasilnya. 

Bahagian Paling Sukar: Jarang sekali elemen POSITIF ini sentiasa difikirkan seseorang itu kerana elemen negatif telah mendominasi dalam diri. Pastinya bukan senang untuk kita sentiasa berfikir POSITIF #allthetime, Apa yang menariknya salah satu kunci kejayaan tokoh-tokoh yang telah berjaya adalah kerana Aura Positif yang sentiasa mereka bawa. #PositifVibe orang kata. 

90% orang-orang yang berjaya tidak berfikir sama ada apa yang dia lakukan itu menjadi atau tidak, mereka tidak fikirkan bagaimana kalau mereka tidak mendapat klien dan apa kesannya nanti. Tetapi apa yang mereka akan fikirkan dan selalu fikirkan #mostOfTheTime adalah :

"Jutawan A: Saya akan Berjaya, Saya akan laksanakan strategi ini, dan perniagaan saya akan BERJAYA. 

Irfan Khairi sendiri menyatakan yang dia sendiri tak tahu bila kali terakhir dia berfikir negatif. Ini menunjukkan dia sememangnya seorang yang positif yang menjadi refleksi kepada dirinya hari ini dengan bersama kejayaan yang telah dicapai. :) 

Sekian perkongsian dari saya, topik POSITIF ini agak klise, tapi apa yang menjadikan saya ingin utarakan topik apa yang kita fikirkan melambangkan hasil pada diri kita kerana sukar untuk seseorang itu mempraktikkan minda positif dalam diri setiap masa. Secara tak langsung menjadi nota dan ingatan buat diri saya dan pembaca. 

LOL.
-msnurain2 comments on "A sharing from Irfan Khairi: Why What We Think of is Matter?"
 1. BERITA BAIK

  Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk bermula?
  Saya pengarah Nadira Muhammad Loans Limited,
  Perkhidmatan pinjaman Nadira Muhammad adalah lesen kredit pelaburan undang-undang, kami menawarkan
  Pinjaman kepada Individu dan perniagaan dan menyediakan
  Perkhidmatan dan pelaburan yang boleh dipercayai untuk tahap pelanggan / calon
  Dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%, dengan jumlah minimum pinjaman dari
  (3000 $ / € / Rp) untuk jumlah pinjaman maksimum ($ 700 miliar $ / € / Rp) dengan
  Tempoh 1 tahun hingga 25 tahun. Hubungi kami dengan syarikat
  E-mail di: Nadiramuhammadloancompany@gmail.com

  Misi syarikat ini adalah untuk menyediakan individu dan syarikat
  Pertubuhan diri sendiri
  Memenuhi keperluan mereka, berharap dan membantu meningkatkan jiwa kita
  Dan komuniti mereka. Perlu pinjaman prom? Sekitar
  48 jam perkhidmatan penuh untuk pelanggan kami.

  ReplyDelete
 2. After study a number of the websites with your site now, i genuinely such as your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and are checking back soon. Pls check out my web-site too and inform me what you believe. https://royalcbd.com/product/cbd-roll-on-gel/

  ReplyDelete