Top Social

Image Slider

Saturday, 1 December 2018

My Daily Go-To-Makeup


Assalamualaikum & Hello!

So today, I would like to share my makeup routine. Yup. I know..it is not my common topic to discuss. But it is now 😁, I don’t know why is that 🀨 happen and currently, I’m more obsess to skincare and makeup?(whattt??) In this my very age approaching the age of 30 in few months comingπŸ˜…πŸ˜‚. It just like I make sure in the day of 30 years old, so I don’t look old and makcik-makcik gittew πŸ˜†. I want to look radiant, bright and sweet 17#hohoho #macamlahdapat. 
.
However, the good thing is I start learning about skin do’s and dont’s, what kind of things or product can protect our skin from damages. What to do if our skin dry or oily. It’s a good thing to know about this and that because it is gurls stuff okayy (flip my tudung)
.
To be honest, originally I am not a makeup person. I am way banning myself heavy makeup because it doesn’t suit my face and my skin well. Light makeup way preferableπŸ’•. 
.
So in the first picture, I’m wearing black bawal scarves, for that look, I only use this below things:



- Safi Cream (Aloe Vera with Habbatus Sauda) The green one as base cream on face.
- Silky Girl No Sebum Powder Mineral Powder
- Mascara by Miss Rose 
- Wearing eyeliner very light and fine. 
- Faraa Lip Butter by Farahanim Razak as a primer before I put lipstick. 
- And also I’m using a bit eyebrow black color. I'm always wearing it like if I’m not wearing it actually because I want it to look natural and baby face as possible 😚 hihiii.
- Lastly, I spray Evian Facial Spray (This one is to moisturize my skin after putting some powder on my face.

So, I believe this is the very light makeup and daily makeup routine in my definition πŸ˜‚. So? What about yours? 
Friday, 10 August 2018

Feeding Prep for Adam (6months old)

Adam its already 6 months now! and its time to make prep for her solid food and feeding. And this is an interesting topic for me as the first-time mother. The first food I feed my lil' one is Banana puree. I enjoy feeding him with a weird and yummy expression he gave me. I'm looking forward to explore the kind of food he likes and didn't. So I can play trick how to make sure he like em.

For Adam feeding, I prepare puree food using rΓΌsch babycook and blender. I buy it from shopee and the price is super affordable and cheap! At least way so cheap from other brands. I buy it because I don’t want Adam’s food is mixing with the usual blender I use at home. It is super easy to cook (steam) and to blend the food. Just steam it and blender till it fine. However, it got no timer like beaba brand. 😁. Other than that it is good to use. But it’s okay. I can live without it.


I am so excited and go buy baby food utensils myself for Adam. I cannot wait to go buy and survey together with Adam’s daddy, I just grab anything cute at the store myself. In the end, when I got back at home, daddy got sulk okayyπŸ˜‚πŸ˜‚. Sorry daddyπŸ™πŸ˜‚


My first baby food is banana puree😍😍😍. And he likes it at the very first time he tastes it! More food to try and taste son! Mommy is sooo excited to feed you. Hehee



πŸ’•πŸ’•πŸ’•πŸ’•



Wednesday, 8 August 2018

Congrats! Adam Izhan is 6 Months Today!

Today 8 August 2018, my little baby Adam Izhan turns 6 months. I have no idea how the time flies and so envying me. From the time I hold Adam with 3.24 kg after birth and gaining her weight month after month watching he growing and make me so love him even much every single day. I will miss him so much if I get busy doing the translation work and can't wait to play with him. Remembering her cuteness during the newborn makes me miss so much of that moment. The moment I won't forget. Who would forget the first experience of delivering a baby? At least not me. hahaha.

.
When Adam was newborn, he takes after daddy's face with yellow and dark skin. After that, Adam grows till 6 months and he takes after my face looks and her skin getting fair and even more like me with the chubby cheek! Hahaha. So it was fair, right? Since I'm the one who goes through the pregnancy and delivers the baby. ;D.

                                  
.
We. husband and wife always fought over who's face Adam takes after. Haha. Especially me. I just teasing him for fun. No matter whos' face Adam takes after I love him so much because it's our baby boo. :) 
.
Right now, Adam's milestone development is on a good track and on the right milestone, I just need to be there with her all the time to make sure he can get our love and attention as a parent. I just love seeing her scream over with the little things I tease him and give a big laugh and smile. Adam was such a happy boy and always get the attention of others because of her cuteness, love to smile, babbling and even being cheeky now. Even so, I quite afraid because whenever we go out, people would see Adam and catch someone attention, they tend to touch Adam's face and try to kiss him. Oh, my, I try to avoid but its too late. At the moment I'm not in the mood to scold that person. But my heart said the opposite (T_T tak sampai hati nak cakap) and would remind myself next time. Alhamdulillah, Adam was fine till now. 
.
There was a time when we travel to Kedah and need to stop by at RnR. So I bring Adam to buy some bread as I am so hungry at that time...while my husband is taking nap and need rest for her driving. I go to the shop and after that go straight away to the car. But it doesn't happen that way, because the shop staff asking me this, "Boleh tak nak ambil gambar dengan baby? Comel la". And I couldn't say a thing at the moment ..unable to respond few second. Without waiting for my response, he just comes over and takes Adam. Again. Soft heart. 
.
Then, the staff selfie with my Adam and after that gives me a 2 ringgit notes for my baby. I was speechless and say thank you and the staff keeps staring at Adam for her cuteness overload...I kind of scared of this situation actually, but unable to express it. Honestly, I try to be protective to my son and don't want Adam to involve with a stranger but at the same time, I don't want to make that woman feel uneasy and taking to the heart which is at the end .. I do nothing to be a protective mother T_T. I couldn't say no to something that people ask nicely. huhuu. My ultimate bad T_T. Maybe I need to make my face cavalier so that thing won't happen.
.
Over the past 6 months, Adam had no fever at all which is I wonder why... he only got 2 times flu with easy recover. Alhamdulillah, I am so much full of blessing to have Adam Izhan in my life. The most important thing is I have received full of blessing that Allah smooth my journey over the past 6 months, and even during the pregnancy and after...and also even though of course, Allah gives me the hardship in other parts of my life that I won't tell it here. 
.
Hoping and praying that Adam continues to grow well and become a useful person one day..Aminn. Thank you for reading :)
.
www.mrsnurain.com
XoXo,
Mrs.Nurain
.


Tuesday, 7 August 2018

Recipe: Sweet Pumpkin Fritter [Cucur Labu Lemak Manis]

Hi!

Who's fritter lover here? Ever try Sweet Pumpkin Fritter? In Malay, we called it 'Cucur'. Usually, we make anchovies fritter or prawn fritter right? but this time I want to share a recipe, Sweet Pumpkin Fritter [Cucur Labu Lemak Manis]. Actually, I got this recipe from an instafamous chef (yatiekitchen).
.
I applied almost 90% same ingredients but a little bit different because I'm using what I got in my refrigerator. Sis Yatie using potatoes and prawn, but I'm using sweet pumpkin and anchovies as the base. hehe. I just try and error. If the results were not okay I'm not going to cook it again. Surprisingly, after I taste the fritter the results are delicious and deserved to share with people out here :D. The more pumpkin you put in, the taste got better.

www.mrsnurain.com
Sweet Pumpkin Fritter @ Cucur Labu Manis

Okay, let us start to discuss about the ingredients first if you have potatoes not pumpkin just go with it. But if you have pumpkin the taste is milky rich and sweet. Definitely, I am going to repeat this recipe and cook it over and over. haha.
.
@Sweet Pumpkin (Diced it into small pieces)
@Red Chillies (Slice)
@Chive Leaf (Cut for 3cm each)
@One egg
@Anchovies (Punch)
@A little bit of Cukup rasa Maggi
@Salt
@A bowl of wheat flour (which is included with baking powder)
@Rice flour 2-3 tablespoon

Step-by-step:

1. Mix all the ingredients just like in the picture below, add-on warm water and mix until well. Make sure, not too thick and not too liquid for you to fry it.

2. Heat the oil to deep fry and wait until it is slowly boiling, and then fry it till you find it crispy. Gudluck!

www.mrsnurain.com
Love the colours! 

Okay done! Thanks for reading! Don't forget to drop me a comment after trying it :D

XoXo,
Mrs.Nurain
Monday, 6 August 2018

Lacto Food, for mommies

Selepas lahirkan Adam Izhan rasa bersyukur sangat kerana diberi peluang untuk jadi seorang ibu. Selepas dah jadi ibu, lalui fasa penyusuan bayi. Susu badan boleh berkurang kalau kita tak jaga pemakanan dan rutin harian. So, as first time mommy. Makanan lactogenik memang benda yang baru for me. Masa awal-awal dulu bf kan Adam perkataan lactogenic ni boleh kata perkataan yang asing bagi aku sampailah satu hari terbaca insta Dr. Harlina isteri Dr. Syeikh Muszaphar maklum dekat blog what kind of food yang boleh boost milk production. hehe. So, as for the time being topik ni memang menarik minat dan memang nak sangat banyakkan susu badan supaya melimpah ruah. Boleh baca info dan tips yang Dr.Harlina share Breastfeeding Tips.
.
Sekarang boleh nampakkan populariti melambak-lambak dalam pasaran milkbooster untuk tingkat breastmilk production. Jadi ramai pula yang berpusu-pusu jadi founder for milkbooster. The truth is tak semua milkbooster sesuai dengan mommies. Based on my experience survey milkbooster ada yang susu badan jadi banyak bila amalkan minum air rebusan halba. Ada pulak yang susu badan banyak lepas amalkan kurma atau minum susu kurma setiap hari. Ada orang yang makan sup lobak putih dan makan sayur sawi sampai breast bengkak dan susu badan bertambah banyak. Tapi ada juga yang orang dah cuba macam-macam tapi masih camtu je susu badannya. Masih cuba dan terus mencuba disamping bereksperimen with kind of food yang boleh boost breastmilk. Kesan pada setiap orang berbeza-beza. I don't argue that because it happen to me and maybe you too :).
.
Tapi mommies need to know this, makanlah apa-apa pun jenis milkbooster, if tiada rangsangan dari baby as your ultimate breastpum, susu badan memang takkan banyak. Mommies kena faham konsep Demand and supply baby. Lagi banyak demand dari baby lagi banyak susu yang boleh kita supply to baby.
.
As for my mom, lacto food yang dia advice and suggest ialah kena makan sayur-sayur hijau macam sawi, atau sayur lobak putih. Masa tempoh dalam pantang tiap-tiap hari makan sup sawi dan sup lobak putih susu badan memang banyak. Tapi lepas habis je pantang, lagi-lagi masa time raya dah start busy dengan work, apatah lagi kurang minum air, susu badan memang drop! Makan sup sawi dan lobak pun tak jalan. So I try counter back mimum air almos 3-4 liter sehari. Other than that hari-hari I makan oat, kurma, kismis dan chia seed. Alhamdulillah it works for me :)
.
Actually, ada banyak jenis lacto food kat dunia ni yang menggalakkan penghasilan susu. Macam kat US, basic lacto food diorang adalah oat. Jadi dari oat mereka buat lacto food macam biskut oat supaya sedap dimakan. Macam orang dulu-dulu mak-mak kita takde pun suruh makan oat mesti suruh makan sayur ataupun minum air rebusan-rebusan herba. Selain dari makan sayuran hijau, cubalah makan oat, barli atau makanan yang berasaskan bijirin sebab mengandungi estrogen tumbuhan yang boleh meningkatkan rangsangan kepada kelenjar susu dan boost susu badan kita.
.
Kandungan beta-glucan yang ada dalam bijirin oat ni pulak boleh meningkatkan kadar prolaktin susu dalam aliran darah. Walaupun ada banyak jenis lacto food tapi I nak highlightkan yang empat bawah ni je which is lacto food yang paling common:




1. Halba (fenugreek), dinegara kita memang common halba ni. Ambil satu sudu kecil halba, masukkan dalam air. Rebus sehingga mendidih kemudian minum suam-suam. Biasanya I tambah sikit kismis supaya boleh telah. haha. Tapi ikut la, ada yang letak madu. Boleh je.

2. Oat dan bijirin (Oat, barli, gandum) paling common di US. Oat dan bijirin memang makanan bagus untuk diet yang sihat dan sangat disyorkan sebagai diet harian. Kebanyakan orang mengamalkan oat sebab kandungan beta-glucan yang boleh mengurangkan kolestrol dan juga meningkatkan milk production. Masa bulan puasa tiap-tiap hari sahur makan overnight oat. Yang tak sangka sangat hari-hari pulak tu.

3. Sayuran Hijau (Dark Leafy green). Sayuran hijau seperti bayam, kailan, brokoli, sawi secara tradisinya mempunyai nutrien yang boleh menyokong penghasilan susu badan disamping menambahkan tenaga dan meningkatkan sistem imun badan kita. Kalau dekat rumah I jarang nak buat sup sayur ni sebab dah makan oat pagi-pagi. Paling suke letak sayur dalam nasi goreng atau Tumis dengan sos tiram. Lagi sedap.

4. Moringa Tea. Kalau U baca dalam breastfeeding tips by Dr. Harlina, teh moringa ni mempunyai laktogenik efek yang meningkatkan kadar prolaktin seawal 48 jam selepas pengambilan. So far I tak cuba lagi Moringa Tea tapi baca-baca tentang kebaikan teh ni memang bagus sebab jatuh dalam kategori superfood. Apa itu Superfood? Ha google dulu. Esok lusa I buat entri tentang Moringa Tea okey.

Thanks for reading.

XoXo,
Mrs.Nurain


Bloglist Segmen 2018: A Secret Journey


http://sherlyanna97.blogspot.com/2018/07/segmen-bloglist-2018-secret-journey.html
Jomlah join segmen bloglist 2018. Klik dekat banner ni okeh! :)
Tamat 7.08.2018


Hi sherlyanna97!

Salam perkenalan! Nama diberi Siti Nurain dan berumur 29 tahun. Bekerja sebagai fulltime freelance translator, telah berkahwin dan mempunyai seorang cahayamata :). Blogging sejak 2012, tapi sekali-sekala sahaja tulis blog .. now nak aktif balik tulis blog. Macamana sherlyanna97 boleh selalu ada masa tulis blog ya? Boleh kongsi tips hehe :). busy as #momlife nak cari masa up-to-date susah betul..

Oklah itu sahaja:). Selamat berkenalan.

XoXo,
Mrs.Nurain
Sunday, 5 August 2018

Recipe: Easy Maggi Fried Viral Only 3 Ingredients by Adamdidam (IG)

Hari-hari kalau ikutkan memang nak masak yang sedap-sedap je macam ayam black pepper, ayam masak lemak cili api, daging masak kurma and so on. Tapi kadang-kadang tekak ni teringin nak masak yang sesuatu yang sempoi dan mudah.
.
Contohnya Meggi Goreng.
.
Jumpa satu instagram seorang chef nama Adamdidam, nampak video masakan dia. Cara dia masak meggi goreng ni memang sempoi! Cuma guna beberapa bahan yang sedia dirumah dan tak complicated. Resepi dia memang dah viral kat ig sampai I pun terikut-ikut. hehee. Jom tengok bahan-bahannya mesti korang pun nak ikut masak sekali.


www.mrsnurain.com
Maggi Goreng Viral Insta


Bahan-bahan:

@Maggi curry 2 bungkus direbus
@Cili api 3-4 batang dipotong
@perencah maggi
@Bawang putih 3-4 biji (potong atau ditumbuk pun boleh)
@Telur 2 biji
@Limau 2 biji (Kite guna Cuka Epal, limau habis T_T)
@Bawang goreng/daun Sup for hiasan. :)


Cara-caranya:

1. Rebus maggi curry (2 bungkus). Angkat dan tos. Letak tepi.

2. Panaskan minyak. Minyak dalam 2-3 sudu. Tumis sampai garing

3. Masukkan telur goreng dua biji. Tunggu masak sedikit dan kecilkan api.

4. Taburkan perencah maggi atas telur. Kemudian pecah-pecahkan telur hingga nampak hancur dan garing. Masukkan cili api dan gaul.

5. Masukkan maggi yang dah ditos airnya. Kemudian gaul dan goreng. Kacau sebati. Siap sudah! Selamat mencuba!

XoXo,
Mrs.Nurain

Monday, 30 July 2018

Recipe: Easy and Delicious Malaysia Fried Rice!

Alamak! Hari ini rajin pulak nak kongsi resepi nasi goreng kampung mudah ala-ala makan dekat kedai. Resepi nasi goreng ni memang sedap, rugi sangat kalau tak dikongsikan untuk dicuba. Resepi nasi goreng ni, sebenarnya inspirasi dari resepi kak yatiekitchen yang ain tiruvasi teknik dan cara masakannya di instagram. Oleh kerana, ramai yang dah cuba dan komen sedap. So why not give a try! Hasilnya memang terbaikkk..okey silalah tengok bahan-bahan dan cara memasak dibawah..

Bahan-bahannya adalah:

@Nasi yang telah dimasak dan disejukkan
@Ikan Bilis yang digoreng garing
@Cili hidup warna merah 5 Batang (Cili Besar)
@Cili padi 3-4 batang (Kalau nak pedas, kalau nak lagi pedas tambahlah ikut suka)
@Belacan Sebesar Ibu Jari
@Telur 2 Biji
@Bawang merah sebiji yang kecil, kalau bawang merah besar potong separuh
@Bawang putih 5 biji kecil (perlu diingat, kalau nak lagi sedap, bawang putih kena lagi banyak dari bawang merah)
@Daun Sup sebatang - Dipotong halus
@Garam Secukup rasa
@Bawang Goreng Garing (Sebagai Hiasan)
@Daun Sup (Ditabur sebagai hiasan)

Cara-caranya begini ye:

1. Goreng ikan bilis garing, lepas goreng angkat. Toskan minyak. Masuk dalam lesung batu, tumbuk ala kadar. Jangan pulak sampai jadi serbuk. Nanti tak rasa pulak ikan bilisnya.

2. Kemudian, tumbuk bawang putih, merah, cili padi, cili hidup hingga lumat, sebati. If nak blender boleh sangat. Kalau nak potong kecik-kecik pun boleh jugak. Sebab ain nak cepat siap masak sebelum hubs balik kejar masa tak dan nak ambik blender or lesung batu. Ain potong kecik-kecik selaju mungkin, panaskan minyak then campak dalam kuali. Sonang!

3. Dah campak, kacau sampai garing, time ni masuk belacan, pecah-pecahkan belacan kacau dengan bawang-bawangan yang ditumis garing dengan cili sampai naik bau sampai ke hidung. Perghh memang menyengat bau satu rumah!

4. Kemudian, perlahankan api, jangan sampai hangus ye! Pecahkan dua biji telur masukkan dalam kuali, kuatkan sikit api kemudian kacau sampai telur tu masak dan pecah-pecah sebati dengan bawang-bawang garing itu. Okay time ni ain masukkan sikit sejemput daun sup supaya aroma daun sup tu naik bau.

5. Selepas itu, masukkan nasi putih. Gaulkan nasi sampai sebati dan garing. Masukkan selebihnya daun sup. Tinggalkan sikit untuk hiasan atas pinggan. Okay, dah siap pun Nasi goreng kampung ala-ala kedai makan. ;)

https://www.mrsnurain.com/2018/07/resepi-nasi-goreng-kampung-mudah-memang.html
Nasi Goreng Kampung Ala Masak Kedai - Selamat Mencuba!


XoXo,
Mrs.Nurain




Saturday, 14 July 2018

Iphone 6 unable to connect with Wifi? The Signal Way too Slow

Sudah dua tiga hari ni memang tension, sebab iphone tak dapat signal wifi. Ada pun, tenggelam timbul..tenggelam timbul satu bar je. Selalunya kalau signal internet tak dapat aku just restart phone, on pastu off balik. Dah ada balik signal wifi. Tapi kali ni, memang langsung tak boleh. Aku dah cuba restart router modem wifi rumah. Tapi still tak menjadi.

Beritahu husband pasal phone problem. Dia pun cuba restart and buat benda yang sama, punn tak boleh jugak. Wahh. Ni memang menguji iman bila wifi tak boleh connect! hahaa! Terpaksa pakai mobile data yang just signal E jek tu. Hmmmphhh.

Lalu aku pun gunakan skill menggoogle, kenapa Iphone 6 aku ni tak dapat wifi. Lama aku cari baca video youtube. Macam sama dah yang aku buat. Reset network setting pun dah keberapa kali. Last-last fikir nak bawak pergi kedai repair kat area Aeon Manjung. So, aku ajak la husband pergi kedai.

Staff yang buat repair IPhone yang kedai tu pun explain. Wifi jadi macam ni sebab aku tak update ios sebelum ni. Sebab Iphone terus update kepada ios yang paling latest. Dia bagi solution nak tak nak memang kena downgrade ios. Masalahnya kedai dia tak provide ios downgrade service, so aku kena pergi Apple centre dekat Ipoh. Huhuhuuu. Bila tah nak perginye. Haa. tu la dia. Kalau dah downgrade ios nanti, aku share result. Okie.

XoXo,
Mrs.Nurain
Friday, 13 July 2018

A Dying Blog

Selalu baca artikal atau blog orang lain guna pautan yang orang lain share di facebook, twitt. Lantas teringat yang aku sendiri ada blog. Blog yang hampir arwah. Hampir setahun aku tinggalkan sebab nak uruskan hal kahwin, freelance job trainer/translator, masa tu as trainer selalu kena travel sana sini. Orang panggil buat bengkel, kursus kena la pergi. dah namanya job. Pulun kehulu kehilir cari rezeki. Yelah dah nak kahwin masa tu kena la cari rezeki lebih. Kerja sebagai fulltime freelance translator, memang susah aku nak tinggal. Since inilah satu-satunya job yang aku cari makan. Nak bayar komitmen bulan-bulan and nak beli something yang reward diri aku atas usaha penat lelah cari duit. hee. Memandangkan kerja sebagai freelance translator ni agak lumayan (client pay in usd n Pound taw) jadi aku teruskanlah sampai la sekarang dah anak 1. Sayang nak lepas client yang bayar mahal-mahal ni.

Okay. Bila urusan hal kahwin dah selesai. Mula episod baru, masa pun berlalu dengan pantas. Lantas apabila menyedari diri ini pregnant. Tanggungjawab dan amanah semakin besar. Aku quite emotional, mula-mula awal kehamilan okay. Tapi dah lama-lama mulalah tak lalu itu, tak lalu ini, semuanya malas nak buat. Tak nak masuk dapur sebab tak suka bau kanji nasi dan bau minyak goreng-goreng. Hahh. Morning sickness masa pregnant walaupun tak nampak berat pada pandangan orang lain dan nampak remeh. Sebenarnya kau takkan tau apa yang orang tu rasa. Melainkan kau kena rasa sendiri macamana rasa mual-mual dan sensitif bau. Okay cerita ni pada awal kehamilan camtu, dalam 3-4 bulan. Masuk bulan ke-5-6, pening dengan bau-bauan still ada, tapi start muntah-muntah air. dan tak suka masuk bilik air. Sebab tak suka dengan bau bilik air. hahaaa. apooo la nasib. Ceritanya bila dah tak suka masuk bilik air. Mandi pun sekali sahaja sehari. T_T. Husband pun geleng kepala. Mohon memahami la situasi wanita pregnant okay! Just bear with it. Sampai lah dah selamat bersalin. Blog memang aku lupakan seketika dan fokus pada situasi aku yang kini seorang isteri, ibu dan juga bekerja dari rumah.

Bukannya aku tinggalkan terus blog ni. Cuma memang takda masa. Lagi satu nak coping hidup aku masa tu yang baru nak masuk pre-marriage, marriage, dan after marriage memerlukan otak aku ni digest betul-betul dan adapt situation dengan penuh hikmah. Eh bukan senang tau, orang perempuan nak biasakan diri nak jadi isteri, pastu biasakan diri tengah mengandung, pastu nak biasakan diri ada tanggungjawab anak pulak. Semuanya berlaku secara pantas. fuhh. Tau-tau dah anak 1. Wahh bangga kejap. Atleast kebanyakan perkara yang aku nak dan doa pada Allah, Allah dah makbulkan. Walaupun tak semua termakbul. Tapi syukur Alhamdulillah. Dalam tempoh setahun dengan blog yang hampir arwah ni, banyak benda dah berlaku. Banyak jugak perkara yang dah berlaku kat orang lain juga. Tau-tau member beranak lagi. hahaaa. keempat lagi tu. Kiranya sepanjang tempoh tu, banyak jugak lah aku miss update kawan-kawan lama.

So, kali ini. Hari ni, nak berazam akan selalu update entri blog aku. Banyak tajuk entri post yang aku tulis dalam draft, tak berupdate. Itu yang hari ni tajuk blog entri 'Blog Hampir Arwah' berjaya diselamatkan, hehee. Dan tulis Azam aku akan tulis dan update blog cantik-cantik sampai juling. Banyak entri post yang aku nak ceritakan dalam blog.eh. memang banyak. Takut tak terbuat je karang. Ok. Bai. Tunggu ya update next entri. :P

XoXo,
Mrs.Nurain
Saturday, 31 March 2018

Pregnancy Journey : Delivering My First Newborn [Adam Izhan]

[Pengalaman Bersalin Anak Pertama]

Pengalaman pertama bersalin :). Indahnya. Memang sakit bersalin tu. Tapi sekejap je rasa. Bagi aku payah ketika 9 bulan mengandung lagi berat dari melahirkan (10 jam dalam labour). Lain orang lain pengalaman ye.. kemudian kita lupa.. eh acaner eh sakit tu. hahaa. Sampai terfikir macam nak beranak lagi..Allah bagi lupa sakit bersalin bila dapat tengok si comel di sisi. Sesungguhnya..ini adalah moment indah yang tidak akan dapat lupakan seumur hidup. Baiklah, kita mulakan mukadimahnya ye. hahaa panjang sangat mukadimahnye. Kronologinya adalah seperti yang dibawah:
.
(02-04-2018)
Ketika ni aku dah 39 weeks pregnant. Memang dah nak dekat sangat. Tarikh due 11.02.2018. Tanda tu dah ada, turun tanda lendir coklat. Tapi macam tak puas hati, Aku and husband pun standby beg siap-siap in case. Aku bagi sentence serius dekat husband.

Me: "Sayang dah turun tanda dah ni (Muka serius dan tak puas hati). Tapi sikit je. Kite letak siap-siap beg dalam kereta taw". (Remind banyak kali) ;). Saje nak sakat dia.
Hubs: "Oh yeke? okay-okay-okay. Nak pi hospital bila ni? Kalau ada sakit apa-apa bagitau".
.
Aku tau my husband is nervous and kind of not sure nak buat ape. Tapi aku saje je suke sakat dia. Nak bagi dia panik hehee.  Everything depend pada baby nak keluar bile. For the next day, lendir coklat makin banyak dari semalam. So aku call my mom and mak ude, sebab nak tanya pendapat dah boleh serah diri pergi hospital ke? Dah ade tanda ni (Mak dan mak Ude dua-dua kerja hospital). My mom kerja dekat Hospital Tun Ampuan Rahimah Klang, mak ude pulak kerja dekat Hospital Sg. Buloh. Semestinya dua orang insan ini boleh advice aku buat keputusan. haha. My mom and mak ude advice, diorang cakap kebiasaannya kalau turun lendir coklat ni, doktor yang akan pecahkan ketuban, anak pertama bukaan serviks lambat (kebiasaan tak semestinya betul untuk semua orang. But in my case and experience 'betul'). So my mom and mak ude advice tunggu dulu.
.
Tapi aku macam dah tak boleh tungguuu T_T. Rasa nak beranak cepat sebab rasa x larat dah nak bawak pinggang ni. Rasa nak patah. Tidur tiap-tiap malam pun dah x selesa. T_T. Kalau boleh nak beranak cepat dan haritu jugak. Then oklah, aku tunggu sampai next checkup hari isnin. Masa ni aku dah stop buat senaman cepatkan bukaan bersalin, macam jalan itik, berus lantai bilik air. Sebab dah x larat, jalan pun menyenget.

www.mrsnurain.com
Gambar sebelum beranak. Berat 64kg.

.
(06-04-2018)
Pada hari checkup, turun lendir darah. Aku snap pic as for evident nak tunjuk kat doc. Husband hantar ke Hospital Manjung awal pagi sebelum pergi sekolah. Hubs tak dapat ikut sama sebab hari biasa (isnin) dan ade kelas mengajar awal pagi. Bila sampai dekat hospital awal pagi, aku pun jalanlah sampai Klinik O&G letak buku pink siap-siap. Masa ni dah pukul 8.00 pagi, nurse tu tanya,

Nurse: "Mommy dah makan?
   Me : "belum lagi nurse"
Nurse: "Okay takpe, doktor pun belum sampai. Mommy pergi makan dulu ye. Lambat lagi. Ada kantin kat hujung sana"
   Me : "Okay, thank you, nurse :):

Aku senyum sampai telinga dengan layanan nurse tu. Baik dan memahami yang masa tu sampai pagi-pagi dekat hospital dan teramatlah lapar. So aku pun pergi kantin Order teh tarik dengan 4 biji kuih-kuih. Lepas siap makan pergi balik klinik O&G.
.
Sampai je nombor giliran. Jumpa doktor dan tunjukkan pad ke doc. Bila doc tengok, doc suspek takut baby dah berak dalam perut. So, checkup untuk haritu macam dah x valid. ngeee. Terus gi jumpa doktor untuk tengok bukaan berapa cm. Bila check takde bukaan serviks lagi. Tapi dah ada contraction yang lemah, tak sakit pun, cuma rasa macam sengugut dan sakit belakang. Then aku mintak balik. haha. Sebab kecut perut pulak nak beranak tiba-tiba. Lagi satu tak sangka pulak haritu yang kena tidur hospital pastu husband takde kat sebelah T_T. Mengadee sangat.
.
Selepas check semua apa yang patut, doktor pun nasihatkan macam-macam, brief keadaan baby dalam perut so far baby okay. Tak berak pun lagi. Cumanya dia tak galakkan aku balik sebab contraction dah ade. So kena stay hospital .which is bila-bila je baby dah ready nak keluar tengok mommy daddy :D.
.
Masuk wad lebih kurang dalam pukul 11.30 pagi. Boringnya duduk hospital. Rasa sayu sangat tengok mommies lain yang memboyot bawak perut. Tengah fikir, eh aku ni tak memboyot jugak ke hahha. Yelah bukan apa. Mommies tu semua, pengalaman bersalin lain-lain setiap orang. Ada yang dah duduk hospital berbulan-bulan sebab pregnant at risk, ada yang baby dalam perut perlukan jagaan rapi dari segi pemakanan. Duduk pulak hospital sorang-sorang, tengok member sebelah bertukar hari-hari. Mana tak sedih. Then,  aku rasa bersyukur sangat even dengan ada diebetik masa bersalin tapi masih terkawal. Tak dapat bayangkan kalau aku yang duduk berbulan-bulan lamanya di hospital. Allahu.. T_T.
.
Bila je waktu petang rasa contraction dah semakin kuat. Lafaz selawat dan zikir tak lepas dari mulut 'LailahaillaAntaSubhanakaInniKuntuMinazzolimin' dan dalam hati berdoa Ya Allah agar kau permudahkanlah urusan aku dalam kelahiran anakku yang pertama ni. Dalam hati dah rasa sebak. Sebab tak sempat nak mintak maaf dengan mak, mertua dan semua orang T_T. Sempat mintak maaf dengan suami je. Itupun sehari sebelum hari checkup dah minta maaf dulu. heehe. Momen yang sebak sangat tak tau nak citer macamana. Mintak maaf sambil nangis teresak-esak dekat husband because I could die during the delivery and anything can happen. Masa tu aku dah redha everything.. if everything happen to me. aku just nak buat yang terbaik lahirkan Adam dengan sebaik mungkin. Tak kisah kalau apa-apa jadi kat diri aku, aku just nak jadi sekuat yang mungkin masa deliver nanti. Aku yakin aku boleh lahirkan my first baby dengan selamat dan tak nak give up cepat.
.
Malam tu, sempat solat isyak dan bangun solat tahajud. Dengan masa tu yang tahap contraction agak menyengat. Aku tahan selagi boleh dengan berbekalkan apa yang ada dalam minda aku menjadikan aku positif menahan sakit contraction. Aku fikir ini je, mommies yang lain dah berbulan duduk hospital dengan kena cucuk hari-hari (which is I hate so much), setakat tahan contraction apa la sangat (because I hate stay in hospital, rasa sunyi, dan perasaan sedih datang kerap sangat, which is I dont like and drive me to a mental prob. haha)
.
Jam dah menunjukkan pukul 12 tengah malam. Contraction masih boleh ku tahan. Tapi bila masuk je pukul 1-2 pagi tahap contraction dah naik skala sampai aku mengerang sakit tak ubah macam orang tak siuman. Mommy sebelah aku pujuk suruh pergi tengok cek bukaan serviks. Aku bukan tak nak cek bukaan. Tapi sebab takut hampa kalau bukaan tak bukak-bukak pastu kena seluk banyak kali T_T. Sakit tau seluk tu. huhuu. So aku pergilah panggil nurse nak cek bukaan. Sekali bukaan baru 1 cm 1/2. huhu. Hampa betul. Lambat lagilah nampaknya. Tapi contraction dah gila-gila sakit. Aku mengerang sakit sampai meleleh air mata tahan sakit dan menganggu orang sebelah. Masa ni dah pukul lima pagi, contraction berhenti sekejap dalam lima minit kemudian datang balik aku tahan sakit sampai 30 minit -40 minit. Aku tau time ni sebab masa ni, aku guna contraction tracker app.
.

2/4/2018
- Turun tanda lendir coklat.
6/4/2018
- Turun lendir darah. Checkup ada contration. Tapi tak sakit. Cuma senggugut sikit dan sakit belakang. Masuk wad pukul 11.30 pagi. Start contraction kuat sepanjang malam sampai pagi.
7/4/2017
- Pukul 9 pagi masuk labour room for pain management. Serviks baru buka 2 cm. Doc bagi sedut cecair gas, dan inject tahan sakit dipeha.


to be cont...ngantuk dah :)

Thanks for reading.

XoXo,
Mrs.Nurain