Top Social

Image Slider

Monday, 30 July 2018

Recipe: Easy and Delicious Malaysia Fried Rice!

Alamak! Hari ini rajin pulak nak kongsi resepi nasi goreng kampung mudah ala-ala makan dekat kedai. Resepi nasi goreng ni memang sedap, rugi sangat kalau tak dikongsikan untuk dicuba. Resepi nasi goreng ni, sebenarnya inspirasi dari resepi kak yatiekitchen yang ain tiruvasi teknik dan cara masakannya di instagram. Oleh kerana, ramai yang dah cuba dan komen sedap. So why not give a try! Hasilnya memang terbaikkk..okey silalah tengok bahan-bahan dan cara memasak dibawah..

Bahan-bahannya adalah:

@Nasi yang telah dimasak dan disejukkan
@Ikan Bilis yang digoreng garing
@Cili hidup warna merah 5 Batang (Cili Besar)
@Cili padi 3-4 batang (Kalau nak pedas, kalau nak lagi pedas tambahlah ikut suka)
@Belacan Sebesar Ibu Jari
@Telur 2 Biji
@Bawang merah sebiji yang kecil, kalau bawang merah besar potong separuh
@Bawang putih 5 biji kecil (perlu diingat, kalau nak lagi sedap, bawang putih kena lagi banyak dari bawang merah)
@Daun Sup sebatang - Dipotong halus
@Garam Secukup rasa
@Bawang Goreng Garing (Sebagai Hiasan)
@Daun Sup (Ditabur sebagai hiasan)

Cara-caranya begini ye:

1. Goreng ikan bilis garing, lepas goreng angkat. Toskan minyak. Masuk dalam lesung batu, tumbuk ala kadar. Jangan pulak sampai jadi serbuk. Nanti tak rasa pulak ikan bilisnya.

2. Kemudian, tumbuk bawang putih, merah, cili padi, cili hidup hingga lumat, sebati. If nak blender boleh sangat. Kalau nak potong kecik-kecik pun boleh jugak. Sebab ain nak cepat siap masak sebelum hubs balik kejar masa tak dan nak ambik blender or lesung batu. Ain potong kecik-kecik selaju mungkin, panaskan minyak then campak dalam kuali. Sonang!

3. Dah campak, kacau sampai garing, time ni masuk belacan, pecah-pecahkan belacan kacau dengan bawang-bawangan yang ditumis garing dengan cili sampai naik bau sampai ke hidung. Perghh memang menyengat bau satu rumah!

4. Kemudian, perlahankan api, jangan sampai hangus ye! Pecahkan dua biji telur masukkan dalam kuali, kuatkan sikit api kemudian kacau sampai telur tu masak dan pecah-pecah sebati dengan bawang-bawang garing itu. Okay time ni ain masukkan sikit sejemput daun sup supaya aroma daun sup tu naik bau.

5. Selepas itu, masukkan nasi putih. Gaulkan nasi sampai sebati dan garing. Masukkan selebihnya daun sup. Tinggalkan sikit untuk hiasan atas pinggan. Okay, dah siap pun Nasi goreng kampung ala-ala kedai makan. ;)

https://www.mrsnurain.com/2018/07/resepi-nasi-goreng-kampung-mudah-memang.html
Nasi Goreng Kampung Ala Masak Kedai - Selamat Mencuba!


XoXo,
Mrs.Nurain




Saturday, 14 July 2018

Iphone 6 unable to connect with Wifi? The Signal Way too Slow

Sudah dua tiga hari ni memang tension, sebab iphone tak dapat signal wifi. Ada pun, tenggelam timbul..tenggelam timbul satu bar je. Selalunya kalau signal internet tak dapat aku just restart phone, on pastu off balik. Dah ada balik signal wifi. Tapi kali ni, memang langsung tak boleh. Aku dah cuba restart router modem wifi rumah. Tapi still tak menjadi.

Beritahu husband pasal phone problem. Dia pun cuba restart and buat benda yang sama, punn tak boleh jugak. Wahh. Ni memang menguji iman bila wifi tak boleh connect! hahaa! Terpaksa pakai mobile data yang just signal E jek tu. Hmmmphhh.

Lalu aku pun gunakan skill menggoogle, kenapa Iphone 6 aku ni tak dapat wifi. Lama aku cari baca video youtube. Macam sama dah yang aku buat. Reset network setting pun dah keberapa kali. Last-last fikir nak bawak pergi kedai repair kat area Aeon Manjung. So, aku ajak la husband pergi kedai.

Staff yang buat repair IPhone yang kedai tu pun explain. Wifi jadi macam ni sebab aku tak update ios sebelum ni. Sebab Iphone terus update kepada ios yang paling latest. Dia bagi solution nak tak nak memang kena downgrade ios. Masalahnya kedai dia tak provide ios downgrade service, so aku kena pergi Apple centre dekat Ipoh. Huhuhuuu. Bila tah nak perginye. Haa. tu la dia. Kalau dah downgrade ios nanti, aku share result. Okie.

XoXo,
Mrs.Nurain
Friday, 13 July 2018

A Dying Blog

Selalu baca artikal atau blog orang lain guna pautan yang orang lain share di facebook, twitt. Lantas teringat yang aku sendiri ada blog. Blog yang hampir arwah. Hampir setahun aku tinggalkan sebab nak uruskan hal kahwin, freelance job trainer/translator, masa tu as trainer selalu kena travel sana sini. Orang panggil buat bengkel, kursus kena la pergi. dah namanya job. Pulun kehulu kehilir cari rezeki. Yelah dah nak kahwin masa tu kena la cari rezeki lebih. Kerja sebagai fulltime freelance translator, memang susah aku nak tinggal. Since inilah satu-satunya job yang aku cari makan. Nak bayar komitmen bulan-bulan and nak beli something yang reward diri aku atas usaha penat lelah cari duit. hee. Memandangkan kerja sebagai freelance translator ni agak lumayan (client pay in usd n Pound taw) jadi aku teruskanlah sampai la sekarang dah anak 1. Sayang nak lepas client yang bayar mahal-mahal ni.

Okay. Bila urusan hal kahwin dah selesai. Mula episod baru, masa pun berlalu dengan pantas. Lantas apabila menyedari diri ini pregnant. Tanggungjawab dan amanah semakin besar. Aku quite emotional, mula-mula awal kehamilan okay. Tapi dah lama-lama mulalah tak lalu itu, tak lalu ini, semuanya malas nak buat. Tak nak masuk dapur sebab tak suka bau kanji nasi dan bau minyak goreng-goreng. Hahh. Morning sickness masa pregnant walaupun tak nampak berat pada pandangan orang lain dan nampak remeh. Sebenarnya kau takkan tau apa yang orang tu rasa. Melainkan kau kena rasa sendiri macamana rasa mual-mual dan sensitif bau. Okay cerita ni pada awal kehamilan camtu, dalam 3-4 bulan. Masuk bulan ke-5-6, pening dengan bau-bauan still ada, tapi start muntah-muntah air. dan tak suka masuk bilik air. Sebab tak suka dengan bau bilik air. hahaaa. apooo la nasib. Ceritanya bila dah tak suka masuk bilik air. Mandi pun sekali sahaja sehari. T_T. Husband pun geleng kepala. Mohon memahami la situasi wanita pregnant okay! Just bear with it. Sampai lah dah selamat bersalin. Blog memang aku lupakan seketika dan fokus pada situasi aku yang kini seorang isteri, ibu dan juga bekerja dari rumah.

Bukannya aku tinggalkan terus blog ni. Cuma memang takda masa. Lagi satu nak coping hidup aku masa tu yang baru nak masuk pre-marriage, marriage, dan after marriage memerlukan otak aku ni digest betul-betul dan adapt situation dengan penuh hikmah. Eh bukan senang tau, orang perempuan nak biasakan diri nak jadi isteri, pastu biasakan diri tengah mengandung, pastu nak biasakan diri ada tanggungjawab anak pulak. Semuanya berlaku secara pantas. fuhh. Tau-tau dah anak 1. Wahh bangga kejap. Atleast kebanyakan perkara yang aku nak dan doa pada Allah, Allah dah makbulkan. Walaupun tak semua termakbul. Tapi syukur Alhamdulillah. Dalam tempoh setahun dengan blog yang hampir arwah ni, banyak benda dah berlaku. Banyak jugak perkara yang dah berlaku kat orang lain juga. Tau-tau member beranak lagi. hahaaa. keempat lagi tu. Kiranya sepanjang tempoh tu, banyak jugak lah aku miss update kawan-kawan lama.

So, kali ini. Hari ni, nak berazam akan selalu update entri blog aku. Banyak tajuk entri post yang aku tulis dalam draft, tak berupdate. Itu yang hari ni tajuk blog entri 'Blog Hampir Arwah' berjaya diselamatkan, hehee. Dan tulis Azam aku akan tulis dan update blog cantik-cantik sampai juling. Banyak entri post yang aku nak ceritakan dalam blog.eh. memang banyak. Takut tak terbuat je karang. Ok. Bai. Tunggu ya update next entri. :P

XoXo,
Mrs.Nurain