Top Social

Image Slider

Friday, 10 August 2018

Feeding Prep for Adam (6months old)

Adam its already 6 months now! and its time to make prep for her solid food and feeding. And this is an interesting topic for me as the first-time mother. The first food I feed my lil' one is Banana puree. I enjoy feeding him with a weird and yummy expression he gave me. I'm looking forward to explore the kind of food he likes and didn't. So I can play trick how to make sure he like em.

For Adam feeding, I prepare puree food using rΓΌsch babycook and blender. I buy it from shopee and the price is super affordable and cheap! At least way so cheap from other brands. I buy it because I don’t want Adam’s food is mixing with the usual blender I use at home. It is super easy to cook (steam) and to blend the food. Just steam it and blender till it fine. However, it got no timer like beaba brand. 😁. Other than that it is good to use. But it’s okay. I can live without it.


I am so excited and go buy baby food utensils myself for Adam. I cannot wait to go buy and survey together with Adam’s daddy, I just grab anything cute at the store myself. In the end, when I got back at home, daddy got sulk okayyπŸ˜‚πŸ˜‚. Sorry daddyπŸ™πŸ˜‚


My first baby food is banana puree😍😍😍. And he likes it at the very first time he tastes it! More food to try and taste son! Mommy is sooo excited to feed you. Hehee



πŸ’•πŸ’•πŸ’•πŸ’•



Wednesday, 8 August 2018

Congrats! Adam Izhan is 6 Months Today!

Today 8 August 2018, my little baby Adam Izhan turns 6 months. I have no idea how the time flies and so envying me. From the time I hold Adam with 3.24 kg after birth and gaining her weight month after month watching he growing and make me so love him even much every single day. I will miss him so much if I get busy doing the translation work and can't wait to play with him. Remembering her cuteness during the newborn makes me miss so much of that moment. The moment I won't forget. Who would forget the first experience of delivering a baby? At least not me. hahaha.

.
When Adam was newborn, he takes after daddy's face with yellow and dark skin. After that, Adam grows till 6 months and he takes after my face looks and her skin getting fair and even more like me with the chubby cheek! Hahaha. So it was fair, right? Since I'm the one who goes through the pregnancy and delivers the baby. ;D.

                                  
.
We. husband and wife always fought over who's face Adam takes after. Haha. Especially me. I just teasing him for fun. No matter whos' face Adam takes after I love him so much because it's our baby boo. :) 
.
Right now, Adam's milestone development is on a good track and on the right milestone, I just need to be there with her all the time to make sure he can get our love and attention as a parent. I just love seeing her scream over with the little things I tease him and give a big laugh and smile. Adam was such a happy boy and always get the attention of others because of her cuteness, love to smile, babbling and even being cheeky now. Even so, I quite afraid because whenever we go out, people would see Adam and catch someone attention, they tend to touch Adam's face and try to kiss him. Oh, my, I try to avoid but its too late. At the moment I'm not in the mood to scold that person. But my heart said the opposite (T_T tak sampai hati nak cakap) and would remind myself next time. Alhamdulillah, Adam was fine till now. 
.
There was a time when we travel to Kedah and need to stop by at RnR. So I bring Adam to buy some bread as I am so hungry at that time...while my husband is taking nap and need rest for her driving. I go to the shop and after that go straight away to the car. But it doesn't happen that way, because the shop staff asking me this, "Boleh tak nak ambil gambar dengan baby? Comel la". And I couldn't say a thing at the moment ..unable to respond few second. Without waiting for my response, he just comes over and takes Adam. Again. Soft heart. 
.
Then, the staff selfie with my Adam and after that gives me a 2 ringgit notes for my baby. I was speechless and say thank you and the staff keeps staring at Adam for her cuteness overload...I kind of scared of this situation actually, but unable to express it. Honestly, I try to be protective to my son and don't want Adam to involve with a stranger but at the same time, I don't want to make that woman feel uneasy and taking to the heart which is at the end .. I do nothing to be a protective mother T_T. I couldn't say no to something that people ask nicely. huhuu. My ultimate bad T_T. Maybe I need to make my face cavalier so that thing won't happen.
.
Over the past 6 months, Adam had no fever at all which is I wonder why... he only got 2 times flu with easy recover. Alhamdulillah, I am so much full of blessing to have Adam Izhan in my life. The most important thing is I have received full of blessing that Allah smooth my journey over the past 6 months, and even during the pregnancy and after...and also even though of course, Allah gives me the hardship in other parts of my life that I won't tell it here. 
.
Hoping and praying that Adam continues to grow well and become a useful person one day..Aminn. Thank you for reading :)
.
www.mrsnurain.com
XoXo,
Mrs.Nurain
.


Tuesday, 7 August 2018

Recipe: Sweet Pumpkin Fritter [Cucur Labu Lemak Manis]

Hi!

Who's fritter lover here? Ever try Sweet Pumpkin Fritter? In Malay, we called it 'Cucur'. Usually, we make anchovies fritter or prawn fritter right? but this time I want to share a recipe, Sweet Pumpkin Fritter [Cucur Labu Lemak Manis]. Actually, I got this recipe from an instafamous chef (yatiekitchen).
.
I applied almost 90% same ingredients but a little bit different because I'm using what I got in my refrigerator. Sis Yatie using potatoes and prawn, but I'm using sweet pumpkin and anchovies as the base. hehe. I just try and error. If the results were not okay I'm not going to cook it again. Surprisingly, after I taste the fritter the results are delicious and deserved to share with people out here :D. The more pumpkin you put in, the taste got better.

www.mrsnurain.com
Sweet Pumpkin Fritter @ Cucur Labu Manis

Okay, let us start to discuss about the ingredients first if you have potatoes not pumpkin just go with it. But if you have pumpkin the taste is milky rich and sweet. Definitely, I am going to repeat this recipe and cook it over and over. haha.
.
@Sweet Pumpkin (Diced it into small pieces)
@Red Chillies (Slice)
@Chive Leaf (Cut for 3cm each)
@One egg
@Anchovies (Punch)
@A little bit of Cukup rasa Maggi
@Salt
@A bowl of wheat flour (which is included with baking powder)
@Rice flour 2-3 tablespoon

Step-by-step:

1. Mix all the ingredients just like in the picture below, add-on warm water and mix until well. Make sure, not too thick and not too liquid for you to fry it.

2. Heat the oil to deep fry and wait until it is slowly boiling, and then fry it till you find it crispy. Gudluck!

www.mrsnurain.com
Love the colours! 

Okay done! Thanks for reading! Don't forget to drop me a comment after trying it :D

XoXo,
Mrs.Nurain
Monday, 6 August 2018

Lacto Food, for mommies

Selepas lahirkan Adam Izhan rasa bersyukur sangat kerana diberi peluang untuk jadi seorang ibu. Selepas dah jadi ibu, lalui fasa penyusuan bayi. Susu badan boleh berkurang kalau kita tak jaga pemakanan dan rutin harian. So, as first time mommy. Makanan lactogenik memang benda yang baru for me. Masa awal-awal dulu bf kan Adam perkataan lactogenic ni boleh kata perkataan yang asing bagi aku sampailah satu hari terbaca insta Dr. Harlina isteri Dr. Syeikh Muszaphar maklum dekat blog what kind of food yang boleh boost milk production. hehe. So, as for the time being topik ni memang menarik minat dan memang nak sangat banyakkan susu badan supaya melimpah ruah. Boleh baca info dan tips yang Dr.Harlina share Breastfeeding Tips.
.
Sekarang boleh nampakkan populariti melambak-lambak dalam pasaran milkbooster untuk tingkat breastmilk production. Jadi ramai pula yang berpusu-pusu jadi founder for milkbooster. The truth is tak semua milkbooster sesuai dengan mommies. Based on my experience survey milkbooster ada yang susu badan jadi banyak bila amalkan minum air rebusan halba. Ada pulak yang susu badan banyak lepas amalkan kurma atau minum susu kurma setiap hari. Ada orang yang makan sup lobak putih dan makan sayur sawi sampai breast bengkak dan susu badan bertambah banyak. Tapi ada juga yang orang dah cuba macam-macam tapi masih camtu je susu badannya. Masih cuba dan terus mencuba disamping bereksperimen with kind of food yang boleh boost breastmilk. Kesan pada setiap orang berbeza-beza. I don't argue that because it happen to me and maybe you too :).
.
Tapi mommies need to know this, makanlah apa-apa pun jenis milkbooster, if tiada rangsangan dari baby as your ultimate breastpum, susu badan memang takkan banyak. Mommies kena faham konsep Demand and supply baby. Lagi banyak demand dari baby lagi banyak susu yang boleh kita supply to baby.
.
As for my mom, lacto food yang dia advice and suggest ialah kena makan sayur-sayur hijau macam sawi, atau sayur lobak putih. Masa tempoh dalam pantang tiap-tiap hari makan sup sawi dan sup lobak putih susu badan memang banyak. Tapi lepas habis je pantang, lagi-lagi masa time raya dah start busy dengan work, apatah lagi kurang minum air, susu badan memang drop! Makan sup sawi dan lobak pun tak jalan. So I try counter back mimum air almos 3-4 liter sehari. Other than that hari-hari I makan oat, kurma, kismis dan chia seed. Alhamdulillah it works for me :)
.
Actually, ada banyak jenis lacto food kat dunia ni yang menggalakkan penghasilan susu. Macam kat US, basic lacto food diorang adalah oat. Jadi dari oat mereka buat lacto food macam biskut oat supaya sedap dimakan. Macam orang dulu-dulu mak-mak kita takde pun suruh makan oat mesti suruh makan sayur ataupun minum air rebusan-rebusan herba. Selain dari makan sayuran hijau, cubalah makan oat, barli atau makanan yang berasaskan bijirin sebab mengandungi estrogen tumbuhan yang boleh meningkatkan rangsangan kepada kelenjar susu dan boost susu badan kita.
.
Kandungan beta-glucan yang ada dalam bijirin oat ni pulak boleh meningkatkan kadar prolaktin susu dalam aliran darah. Walaupun ada banyak jenis lacto food tapi I nak highlightkan yang empat bawah ni je which is lacto food yang paling common:




1. Halba (fenugreek), dinegara kita memang common halba ni. Ambil satu sudu kecil halba, masukkan dalam air. Rebus sehingga mendidih kemudian minum suam-suam. Biasanya I tambah sikit kismis supaya boleh telah. haha. Tapi ikut la, ada yang letak madu. Boleh je.

2. Oat dan bijirin (Oat, barli, gandum) paling common di US. Oat dan bijirin memang makanan bagus untuk diet yang sihat dan sangat disyorkan sebagai diet harian. Kebanyakan orang mengamalkan oat sebab kandungan beta-glucan yang boleh mengurangkan kolestrol dan juga meningkatkan milk production. Masa bulan puasa tiap-tiap hari sahur makan overnight oat. Yang tak sangka sangat hari-hari pulak tu.

3. Sayuran Hijau (Dark Leafy green). Sayuran hijau seperti bayam, kailan, brokoli, sawi secara tradisinya mempunyai nutrien yang boleh menyokong penghasilan susu badan disamping menambahkan tenaga dan meningkatkan sistem imun badan kita. Kalau dekat rumah I jarang nak buat sup sayur ni sebab dah makan oat pagi-pagi. Paling suke letak sayur dalam nasi goreng atau Tumis dengan sos tiram. Lagi sedap.

4. Moringa Tea. Kalau U baca dalam breastfeeding tips by Dr. Harlina, teh moringa ni mempunyai laktogenik efek yang meningkatkan kadar prolaktin seawal 48 jam selepas pengambilan. So far I tak cuba lagi Moringa Tea tapi baca-baca tentang kebaikan teh ni memang bagus sebab jatuh dalam kategori superfood. Apa itu Superfood? Ha google dulu. Esok lusa I buat entri tentang Moringa Tea okey.

Thanks for reading.

XoXo,
Mrs.Nurain


Bloglist Segmen 2018: A Secret Journey


http://sherlyanna97.blogspot.com/2018/07/segmen-bloglist-2018-secret-journey.html
Jomlah join segmen bloglist 2018. Klik dekat banner ni okeh! :)
Tamat 7.08.2018


Hi sherlyanna97!

Salam perkenalan! Nama diberi Siti Nurain dan berumur 29 tahun. Bekerja sebagai fulltime freelance translator, telah berkahwin dan mempunyai seorang cahayamata :). Blogging sejak 2012, tapi sekali-sekala sahaja tulis blog .. now nak aktif balik tulis blog. Macamana sherlyanna97 boleh selalu ada masa tulis blog ya? Boleh kongsi tips hehe :). busy as #momlife nak cari masa up-to-date susah betul..

Oklah itu sahaja:). Selamat berkenalan.

XoXo,
Mrs.Nurain
Sunday, 5 August 2018

Recipe: Easy Maggi Fried Viral Only 3 Ingredients by Adamdidam (IG)

Hari-hari kalau ikutkan memang nak masak yang sedap-sedap je macam ayam black pepper, ayam masak lemak cili api, daging masak kurma and so on. Tapi kadang-kadang tekak ni teringin nak masak yang sesuatu yang sempoi dan mudah.
.
Contohnya Meggi Goreng.
.
Jumpa satu instagram seorang chef nama Adamdidam, nampak video masakan dia. Cara dia masak meggi goreng ni memang sempoi! Cuma guna beberapa bahan yang sedia dirumah dan tak complicated. Resepi dia memang dah viral kat ig sampai I pun terikut-ikut. hehee. Jom tengok bahan-bahannya mesti korang pun nak ikut masak sekali.


www.mrsnurain.com
Maggi Goreng Viral Insta


Bahan-bahan:

@Maggi curry 2 bungkus direbus
@Cili api 3-4 batang dipotong
@perencah maggi
@Bawang putih 3-4 biji (potong atau ditumbuk pun boleh)
@Telur 2 biji
@Limau 2 biji (Kite guna Cuka Epal, limau habis T_T)
@Bawang goreng/daun Sup for hiasan. :)


Cara-caranya:

1. Rebus maggi curry (2 bungkus). Angkat dan tos. Letak tepi.

2. Panaskan minyak. Minyak dalam 2-3 sudu. Tumis sampai garing

3. Masukkan telur goreng dua biji. Tunggu masak sedikit dan kecilkan api.

4. Taburkan perencah maggi atas telur. Kemudian pecah-pecahkan telur hingga nampak hancur dan garing. Masukkan cili api dan gaul.

5. Masukkan maggi yang dah ditos airnya. Kemudian gaul dan goreng. Kacau sebati. Siap sudah! Selamat mencuba!

XoXo,
Mrs.Nurain